Gemeente wil best mogelijke geluid reducerende maatregelen

Actieplan n De gemeente heeft eind november een zienswijze ingediend voor het ontwerp 'Actieplan geluid provinciale wegen 2018-2023'.

Dit actieplan van Gedeputeerde Staten van provincie Zuid-Holland laat zien op welke plekken in Katwijk de geluidsbelasting door knelpunten van wegen hoog is en waar mogelijk geluidshinder moet worden tegengegaan.

De gemeente vindt dat er een belangrijk punt van afweging in het actieplan ontbreekt, namelijk de toename van geluid bij woningen langs de N206, omdat het steeds drukker wordt op deze provinciale weg.

Geluidstoename voor woningen langs N206

In het Actieplan van de provincie wordt vermeld dat woningen die na 1982 zijn gebouwd bestand zijn tegen een hoge hoeveelheid geluid en van voldoende geluidsisolatie zijn voorzien.

Geluidsoverlast door verkeer op de N206 is echter in de afgelopen jaren fors toegenomen. Zo werd in 1994 voor de woningen in het Tranendal vastgesteld dat de hoogst toelaatbare hoeveelheid geluid hier 60 dB mocht zijn.

Ondanks de toepassing van stil asfalt als maatregel is de hoogste geluidsbelasting op de gevels bij woningen langs de N206 nu circa 65 dB, een overschrijding van 5 dB. De woningen aan de N206 zijn tegen deze overschrijding van 5 dB niet geïsoleerd.

Er zijn dus maatregelen of voorzieningen nodig om de geluidsbelasting te verlagen.

Wethouder Rien Nagtegaal: 'Wij denken dat er voor de inwoners van de gemeente Katwijk een beter resultaat valt te behalen en gaan graag met de provincie in gesprek over oplossingen voor de best mogelijke geluidsreducerende maatregelen voor Katwijk.'

Aansluiting Molentuinweg en Sandtlaan

Een ander punt van kritiek van de gemeente op het Actieplan is dat als gevolg van de toename van verkeersdrukte op de N206 het verkeer bij onder andere de aansluiting Molentuinweg, onvoldoende kan doorstromen. Dat veroorzaakt nu verkeersopstopping op de Molentuinweg en Sandtlaan, wat in Katwijk aan de Rijn leidt tot geluidsoverlast, luchtverontreiniging en sluipverkeer door de woongebieden.

De verwachting is dat met het openstellen van de Rijnlandroute het verkeer op de N206 verder zal toenemen en deze knellende situatie en de geluidsoverlast zal verergeren.


Bijbelstudiereis 2019

Geloof n Heb je zin in een uitdagende, inspirerende, sportieve vakantie. Ga dan in 2019 samen met nog 53 andere jongeren mee naar de Franse Alphen.

Het thema dit jaar is 'Windkracht 54'. Met Gerben Bremmer als spreker, gaan we samen op zoek hoe de Wind en de Kracht van de heilige Geest zichtbaar wordt in de 54 mensen die met deze reis meegaan. Naast de studies is er veel tijd voor sportieve en ontspannende activiteiten, zoals lekker relaxen bij een meertje of mountainbiken en nog veel meer. Met als hoogtepunt de twee bergtochten, waarvan er één zelfs twee dagen duurt met een overnachting in een berghut. Op www.bijbelstudiereis.nl vind je alle informatie.

De inschrijvingsavond is dinsdag 18 december in de Voorhof, Vliet NZ. 36 in Rijnsburg van 19.00 tot 20.00 uur.