Bal moment voor Valken '68. | Foto: S. de Mooij.
Bal moment voor Valken '68. | Foto: S. de Mooij. Foto: Saam de Mooij

'Je moet raak schieten, anders kun je niet scoren'

Voetbal n Zaterdag speelde Valken'68 uit tegen HVC'10 en legde met name de eerste helft een prima pot voetbal op de mat.

Maar je moet wel vaker raakschieten om eens een keertje de drie punten mee naar huis te nemen. Gegeven het vertoonde spel en de vele 100% kansen was het Valken'68 dat wel zeer karig beloond werd met het 2-2 gelijke spel.

De eerste minuut opende Matthijs de Mooij het bal van 8 gemiste grote kansen voor rust door net naast te schieten. De tweede minuut kreeg Valken'68 de eerste tegenvaller te incasseren. Een voorzet van rechts van HVC'10 aanvaller Michael van der Bos waaide over keeper Erwin van de Nagel in de uiterste bovenhoek (1-0). Valken'68 trok furieus ten aanval en zag twee grote kansen middels schoten van Marc Langeveld en Selmo Kurbegovic tot corner verwerkt worden door de sterk keepende Vincent Madern. De enige echte kans die HVC'10 de eerste helft nog zou krijgen werd in de 16e minuut op de doellijn gekeerd door Chris de Lange. Er waren daarna in de eerste helft nog minimaal 5 prima kansen te noteren voor Valken'68. In de 24e minuut schoot Jaco van der Bent op de binnenkant van de paal. In de 25e kopte Selmo net naast. In de 27e schoof Matthijs de Mooij de bal net naast het doel na prima terugleggen van Robbert van Delft. In de 28e schoot Jaco van der Bent met een leeg doel voor zich vanaf 20-25 meter net naast en vlak voor rust werd een geplaatst schot van Marc Langeveld net over de lat getikt door de HVC'10 keeper. Om gek van te worden. Zoveel grote kansen en geen één treffer. De neutrale pers zei 'het had minimaal 0-3, 0-4 moeten zijn'.

Na rust leek Valken'68 te continueren met het 'bal van de gemiste kansen', maar in de 53e minuut was het dan toch raak. Een steekballetje door het midden van Marc Langeveld werd door de zich prima op de zestien vrij draaiende Robbert van Delft binnen gewerkt tot 1-1. De man of the match voor HVC'10 tot op dat moment, werd in de 55e minuut opeens de 'loser of the day'. HVC'10 Keeper Vincent Madern liet een houdbare vrije trap van Selmo Kurbegovic los en zag de bal tussen zijn benen over de lijn waaien (1-2). Een minuut later lachte het geluk Valken'68 niet meer toe. De buitenspel staande Kay van den Bos kon de 2-2 binnen schieten. Er werd niet voor gevlagd, maar HVC'10 mensen die op één stonden, zeiden na de wedstrijd dat Kay duidelijk buitenspel stond. Valken'68 domineerde ook de tweede helft en kreeg nog wat kansen, maar HVC'10 had in het tweede gedeelte ook zo maar de 3-2 kunnen scoren. Om te winnen had Valken'68, zeker in de eerste helft, vaker raak moeten schieten. Maar ja, makkelijker gezegd dan gedaan.

Zaterdag 15 december speelt Valken'68 1 thuis tegen Voorschoten'97, aanvang 14:00 uur.


Gemeente krijgt extra hulp bij begeleiding van Eritreeërs

De n gemeente Katwijk is een van de zes genomineerde gemeenten die extra hulp krijgt bij de begeleiding van Eritrese nieuwkomers.

De gemeente had zich samen met 44 andere gemeenten aangemeld voor het impulstraject van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid.

Katwijk krijgt samen met Haarlem, Hellendoorn, Leeuwarden, Roosendaal en Zutphen begeleiding van een projectteam wat zich vooral richt op het delen van kennis.

'In onze gemeente merken we dat het Eritrese statushouders minder goed dan andere statushouders lukt, om op eigen kracht mee te kunnen doen in onze gemeente', verklaart een woordvoerder van de gemeente Katwijk de deelname aan het project.

Culturele verschillen en taboes

Uit verschillende onderzoeken blijkt volgens de VNG, dat Eritrese vluchtelingen te weinig weten over oorzaken en risico's van ziekten. 'Daarnaast is er sprake van culturele verschillen, taboes en een taalbarrière. Dit staat de (medische) zelfredzaamheid van Eritrese vluchtelingen in de weg', schrijft de VNG.

Ook blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Statistiek dat slechts 0,5 procent van de Eritreeërs met een verblijfsvergunning na 24 maanden zijn of haar grootste inkomen uit werk haalt.

Dat Katwijk zich extra focust op Eritrese nieuwkomers, betekent niet dat andere doelgroepen geen aandacht meer krijgen, benadrukt de gemeente. 'In principe krijgt elke statushouder dezelfde begeleiding, maar het hangt van de individuele situatie af hoe deze begeleiding er uit ziet. Hoe sneller een statushouder bijvoorbeeld zelfstandig meedoet in de samenleving, hoe minder begeleiding hij krijgt.'

De gemeenteraad wordt aan het einde van het traject geïnformeerd over de resultaten.

Gemeente krijgt extra hulp bij begeleiding van Eritreeërs. | Foto: pr.