Project Locatie Valkenburg moet een nieuw dorp van de gemeente Katwijk worden. | Foto: pr.
Project Locatie Valkenburg moet een nieuw dorp van de gemeente Katwijk worden. | Foto: pr. Foto: pr

Drukbezochte ideeënmarkt voor Project Locatie Valkenburg

´Concrete inrichting komt pas later aan de orde´

Hoofdlijnen n In de prachtige hal van de theaterhangaar op voormalig Vliegveld Valkenburg is het een drukte van jewelste. Deze keer is het echter niet Soldaat van Oranje dat zoveel publiek trekt, maar een uitnodiging van de gemeente om mee te praten over het startgebied, de eerste fase voor woningbouw op voormalig Vliegveld Valkenburg. In dit gebied moeten 1000 tot 1500 nieuwe woningen komen.

Door Mark Ruis

De gemeente en het Rijksvastgoedbedrijf heeft omwonenden gevraagd om met ideeën te komen waar op gelet moet worden bij het inrichten van deze eerste locatie en dat bracht afgelopen maandagavond maar liefst 250 tot 300 mensen op de been. Dit gebeurde aan de hand van een vijftal thema's waarbij met name de hoofdlijnen van belang waren.
De concrete inrichting van de locatie komt pas later aan de orde.

Thema's

Verdeeld over de hal is voor elk thema een tafel ingericht waar inwoners hun ideeën kwijt kunnen aan één van de ambtenaren. Gebogen over de tafels gaan er tientallen vingers over grote satellietfoto's en wordt druk gepraat over de mogelijkheden.
´De hangaars zouden een commerciële functie moeten krijgen, maar in ieder geval behouden!', zegt een man, wijzend naar een groepje gebouwen op de foto.

Een andere vinger trekt lijnen over het gebied om mogelijke ontsluitingswegen aan te geven en zo heeft iedereen zijn ideeën voor dit te bebouwen gebied.

Bij het thema Cultuurhistorie en Archeologie denken de bezoekers onder andere mee over de vraag hoe het rijke verleden van deze locatie een plek kan krijgen in de plannen. 'De cultuurhistorie moet beleefbaar zijn', wordt gezegd.
Met name de Romeinse geschiedenis en recenter de historie rondom het Vliegkamp liggen voor de hand, maar hoe pak je dat aan?

Ga je bouwen met verwijzingen naar de Romeinse bouwstijl of laat je de straatnamen verwijzen naar de geschiedenis? Alle ideeën zijn welkom, laat een ambtenaar weten.

Hogere ambitie

Ook Duurzaamheid leeft onder de mensen. Een bezoekster schrijft maar liefst tien kaartjes vol met ideeën en opmerkingen over een duurzame woonwijk. 'Durf te investeren in natuur en milieu, dat is onze lange termijn', schrijft ze, maar ook het actief stimuleren van het auto-delen en goede OV verbindingen worden gepromoot. Een andere bezoeker zegt: 'probeer nu eens een hogere ambitie neer te leggen dan alleen energieneutraal!'.

Een tafel verderop is Verkeer het thema. Wethouder Nagtegaal luistert aandachtig mee wanneer de bezoekers hun ideeën bespreken over bereikbaarheid, openbaar vervoer, een autoluwe wijk en parkeren uit het zicht. Veel vingers dwalen af naar de N206. Welk effect zal de verbreding geven op de verkeersdruk en waar komen de knelpunten? En hoe komen we straks fatsoenlijk de wijk uit?

Er is ook een thema Ontmoeten en Ontspannen. Hier komen onder andere ideeën op tafel over groen, leefbaarheid en recreatie. Er wordt een warm pleidooi gehouden voor een mountainbikebaan rondom de bouwlocatie en iemand anders brengt het idee op tafel om het Valkenburgs meer en het Panbos met elkaar te verbinden met een 'groen lint'. Een opmerking die later herhaald wordt door projectleider Claes Groot is dat groen geen sluitstuk zou moeten zijn, maar een hoofdthema. Groen leeft onder de mensen. Iemand merkt op dat ze graag royaal groen wil zien rondom de wijk en niet alleen wat excuusgroen binnen de wijk.

Tot slot worden er ideeën uitgewisseld over de woonomgeving. En dame uit Leiden is speciaal gekomen omdat ze het wel ziet zitten om hier te komen wonen. 'Naarmate ik ouder wordt heb ik steeds meer behoefte aan Katwijk, aan de rust en het dorpse', zegt ze. Ze heeft ideeën over een wijk die ingericht is voor ouderen en geeft aan dat hoogbouw niet gewenst is, hooguit drie of vier etages.

Dat 'dorpse'' is ook wel de insteek, valt op te maken uit de woorden van wethouder Mostert. Hij spreekt niet over een nieuwe wijk maar over 'ons nieuwe dorp'. Projectleider Claes Groot legt uit dat door onder andere de cultuurhistorie van het gebied een plek te geven de toekomstige bewoners zich kunnen identificeren met hun nieuwe woonwijk. Een Vinex-wijk moet het niet worden, maar een plek met een eigen karakter. | Foto: pr.

U kunt tot 17 december ideeën inbrengen via locatievalkenburg@katwijk.nl


Gebr. De Mooij in andere handen

Overname n De Wit Transport gaat twee wegvervoerders overnemen. Het gaat om Gebr. de Mooij uit Rijnsburg en Van der Luyt Transport uit Oegstgeest, zo meldt het Nieuwsblad voor Transport.

De betrokken bedrijven zijn alle drie actief in onder meer het vervoer van sierteelt, groente en fruit.

De Wit en Gebr. de Mooij hadden al een intensieve samenwerking sinds begin dit jaar. Met ingang van komend jaar gaat laatstgenoemde op in de transporteur uit Hillegom. Ook het in Oegstgeest gevestigde Van der Luyt Transport komt in handen van De Wit.

Door beide acquisities wil het bedrijf zijn transport efficiënter kunnen uitvoeren.

De Wit verzorgt onder andere het vervoer van landbouwproducten richting Frankrijk, Italië, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.