Medicijntekorten

Zorggroep n Katwijk. Het komt, helaas, steeds vaker voor dat medicijnen niet leverbaar zijn.

Op dit moment is hierdoor in Nederland een tekort aan zo'n 300 medicijnen. Voorbeelden zijn valsartan (bloeddrukverlager), naproxen (pijnstiller) en de anticonceptiepil. In dit artikel lichten we de oorzaken van de tekorten toe en leggen we uit hoe de huisartsen en apothekers binnen de Zorggroep Katwijk samenwerken om de patiƫnten toch de juiste behandeling te geven.

Tijdelijke medicijntekorten ontstaan vaak door problemen in de fabriek of door een toegenomen vraag naar het medicijn. Omdat de prijzen van de meeste medicijnen heel laag zijn, hebben de fabrikant en de groothandel geen grote voorraden meer. Dat kost immers geld. Een vertraging bij de productie of het vervoer van medicijnen zorgt dan voor tekorten.

De problemen met de anticonceptiepil bijvoorbeeld ontstonden toen een grote partij pillen van een belangrijke leverancier werd afgekeurd. Bij een andere fabrikant ontstond vlak daarna een technisch probleem, waardoor de productie vertraging opliep. Om de beperkte voorraden eerlijk te verdelen en te voorkomen dat vrouwen over moeten stappen op een andere pil, hebben de apotheken de afgelopen maanden per strip geleverd.

Het komt ook in toenemende mate voor dat medicijnen definitief van de markt worden gehaald. In meer dan de helft van de gevallen gebeurt dit om economische redenen. Het geneesmiddelvergoedingssysteem heeft in Nederland gezorgd voor lage medicijnprijzen. Dit helpt om de zorgkosten in de hand te houden. Maar aan de andere kant is Nederland hierdoor, een minder goed afzetgebied voor fabrikanten. Dit wordt nog versterkt doordat Nederland een betrekkelijk klein land is. Zo krijgen andere landen voorrang bij medicijntekorten.

De huisartsen en apothekers van Zorggroep Katwijk overleggen bij een medicijntekort gezamenlijk om de best mogelijke oplossing te vinden.

Zorggroep Katwijk kan de medicijntekorten helaas niet oplossen, maar we doen ons uiterste best om u de juiste behandeling te kunnen blijven geven!