Op bezoek bij de politie

Ingezonden n VVD Katwijk. Afgelopen zaterdagavond mocht ik samen met Toon Stegmann, fractievoorzitter van de VVD Katwijk, een horecadienst meedraaien met de Politie Katwijk. Er wordt veel óver de politie gesproken, maar niet zo vaak mét. Het bezoek was dan ook bedoeld om een indruk op te doen van hoe zo'n nacht nou verloopt, samen met de agenten die het werk op straat doen. Elke vrijdag- en zaterdagavond draait er een horecadienst, waarbij er extra mankracht aanwezig is.

De avond begint om 20.00 uur met een briefing op het politiebureau in Katwijk, waar met de collega's het plan voor komende nacht wordt besproken en enkele personen de revue passeren die de afgelopen dagen voor onrust hebben gezorgd in de gemeente of nog een straf hebben openstaan. Naar hen wordt dan ook extra uitgekeken.

Na de briefing gaan we onder leiding van agenten Huibert en Raymond met de politiebus naar het centrum van Katwijk. Voor we goed en wel zijn aangekomen, treffen we twee Poolse mannen die staande worden gehouden wegens het drinken van alcohol op de openbare weg. Van hen worden de gegevens genoteerd. Hierna komen we terecht bij een minderjarig meisje die bewusteloos was geworden omdat ze te veel had gedronken. Collega's en de ambulance zijn al aanwezig. Een straat verder treffen we twee jongens van 17 jaar oud die beiden zonder licht rijden. Ze hebben in hun jaszak echter wel lichtjes bij zich. Na het bevestigen hiervan mogen ze hun weg vervolgen.

Plots rijden we met hoge snelheid (zonder zwaailicht) richting Rijnsburg. Hier zou zich in de wijk Frederiksoord een verdachte auto ophouden met buitenlands kenteken. Aldaar aangekomen blijkt het loos alarm te zijn. Een alerte burger had gebeld: deze vond het verdacht na een reeks inbraken van de laatste tijd. Vervolgens rijden we een rondje over het terrein van het asielzoekerscentrum (AZC), aan de rand van Katwijk. Het AZC wordt meestal wel meegenomen in de ronde door de gemeente. Er is verder niks aan de hand.

Benieuwd hoe de rest van de avond verliep? Check dan het verslag op de website van de VVD Katwijk (www.vvdkatwijk.nl).

Lennart van der Plas

VVD Katwijk


100 kg illegaal vuurwerk

Politie n In Katwijk is vorige week donderdag grofweg 100 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. In totaal werd door de politie 175 kilo in beslag genomen tijdens een controle van 23 adressen in de regio. Bij twee adressen kwam zelfs de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) om de aangetroffen explosieven veilig te stellen. Op verschillende adressen zijn vier verdachten aangehouden. In Katwijk is niemand aangehouden. Illegaal vuurwerk is niet alleen gevaarlijk voor de afsteker, maar ook voor de omstanders. Vuurwerk veroorzaakt elk jaar weer forse (brand)schade en lichamelijk letsel. Vermoedt u dat iemand vuurwerk in huis heeft, twijfel niet en bel 112. Liever anoniem? Belt u dan met Meld Misdaad Anoniem 0800 7000.