Korenmolen de Vlinder. | Foto: pr.
Korenmolen de Vlinder. | Foto: pr. Foto: pr

Opgravingen oude molen de Vlinder

Bijzonder n Bij de aanleg van de nieuwbouwwijk De Horn zijn de fundamenten van een molen in de grond gevonden, molen de Vlinder uit 1700.

Door deze werkzaamheden ontstaat er een goed beeld van welke resten van de molen nog aanwezig zijn in de ondergrond. Het onderzoek wordt gedaan omdat op de molenplaats een "historische" zitplek voor de toekomstige bewoners zal worden gemaakt. De molenfundamenten blijven behouden en worden aan de oppervlakte vrijgegraven en beschreven. De restauratie- en reconstructiewerkzaamheden worden waarschijnlijk in de 2e helft van 2019 uitgevoerd. Dit bestaat uit het zichtbaar maken van een klein deel van de fundamenten als dat mogelijk is. Ook is er een wens om een deel van de muur op te metselen op dezelfde manier zoals deze oorspronkelijk was. Als de werkzaamheden klaar zijn, ontstaat er een mooie en historische zitplek voor de bewoners.

Korenmolen De Vlinder was een zogeheten grondzeiler. Er werd meer dan 200 jaar mee gemalen. In 1927 kreeg het gebouw nog een nieuw kruirad, maar acht jaar later, in 1935 werd het verkocht voor de sloop. Ook toen al voor woningbouw. Uit die puinresten konden bouwarcheologen opmaken dat het een standaardmolen is geweest. Een soort overmaatse wipmolen, deels van hout.

De oudst bekende verkoopakte van De Vlinder dateert uit 1584. Men vermoedt dat de korenmolen kort daarvoor is gebouwd.

De bakkers van zowel Rijnsburg als Oegstgeest maakten er gebruik van. In de wallekant van de Vliet ligt waarschijnlijk nog een groot stuk van een molensteen.

De Vlinder is een paar keer geschilderd door de Franse impressionistische schilder Claude Monet. Eén van die schilderijen hangt in het Musée d'Orsay in Parijs.

In het nieuwbouwproject zullen de fundamenten van de molen zichtbaar blijven en worden afgedekt met doorzichtig materiaal.

Tussen de huizen door komt een pad naar de resten toe en er zal een informatiebord worden geplaatst.