Afbeelding
Foto: Carin van der Spijk

Beuk en hart

Ton Hetebrij verhaalt in deze column over Xenia, het jongeren hospice in Leiden waar hij vrijwilliger is.

De boom en het witte huis bepalen het beeld van de Kloostergang. De oude beukenboom domineert de ruimte en vult ruisend de stilte tussen de twee grachten in het centrum van de stad. Toen ik onlangs weer eens aan de voet van de beuk stond, moest ik denken aan een gedicht van Gerrit Achterberg.* In dat gedicht is het hart roerganger en eigenaar van de lading. Het is de laatste reis. Het laat de stad, het leven achter zich. Opnieuw had de boom mijn gedachten gestuurd.

Op de stam van de boom staat een vreemd hart. Bijna vormeloos uitgerekt probeert het zich te handhaven op de oude bast. Waar komt het vandaan? Was er ooit een verliefde jongen die in stilte voor haar, zijn onbereikbare droom, dit hart in de stam kerfde? Is het wat geworden of is het bij dit ene hart gebleven? Misschien zijn ze hun leven gaan delen, zijn ze het hart vergeten, heeft dat hen allang overleefd. Onverstoorbaar is de boom in elk geval zijn gang gegaan. Het hart in de boom is blijven kloppen. Hoe vormeloos ook, de oude beuk heeft het gekerfde hart niet van zich af kunnen schudden. Natuurlijk was die verliefde jongen geen profeet. Hoe had hij kunnen weten dat aan de voet van die boom met het oude hart een plek zou komen waar alles draait om een kloppend hart?

Diepgeworteld spreidt de oude beuk beschermend zijn takken uit. Zijn gastvrijheid kent geen enkel voorbehoud. Hij ontvangt de gasten van het huis, geeft ze een plek in zijn schaduw en doet ze uitgeleide. Zwijgend doet de boom wat zijn hart hem ingeeft, is hij roerganger van menig laatste reis.

'Afvaart'
gedicht van Gerrit Achterberg(1905-1962)

Aan het roer dien avond stond het hart

en scheepte maan en bossen bij zich in

en zeilend over spiegeling

van al wat het geleden had

voer het met wind en schemering

om boeg en tuig voorbij de laatste stad.

Xenia, Hospice voor jongeren en jong volwassen

Kloosterpoort 4 Leiden

www.xeniahospice.nl

Naast Xenia, zijn er in onze regio meerdere hospices, waaronder die van dsv-verzorgdleven in Katwijk en Rijnsburg.