Roemah _ Ketjil een bijzondere huisnaam met een bijzonder verhaal.
Roemah _ Ketjil een bijzondere huisnaam met een bijzonder verhaal. Foto: pr

Roemah_Ketjil

Agnes n Korebrits-van Egmond vraagt zich af waarom een woning een naam heeft. Hoe is de naam tot stand gekomen en wat is de betekenis hiervan. Nieuwsgierig als ze is gaat ze op onderzoek uit. Onlangs is hiervan een boekje uitgekomen.

Met Dick Wolthaus had ik een aantal jaren geleden contact over Rijnsburgse bijnamen. Hij nam afgelopen september contact met me op en vroeg of ik bij hem langs wilde komen aan de Smidstraat 14. Natuurlijk wilde ik dat en dus ging ik bij hem op bezoek.

Kleine huizen

Dick Wolthaus blijkt al negentig jaar te zijn. Ik kan u vertellen: die leeftijd zou je hem zéker niet geven. Hij heeft evenwel een bewogen leven gehad. Veteraan Dick diende in Nederlands-Indië en verbleef daar in een klein onderkomen. Ook kwam hij daar in aanraking met de Maleise taal. Hij heeft donkere, maar ook mooie herinneringen aan die tijd. Toen Dick terugkeerde in Nederland, ging hij met zijn vrouw bij de 'Splitsing' wonen: in een klein huis. Daarna verhuisde het echtpaar, jawel, naar een klein onderkomen. Zo heeft Dick in totaal acht keer in een kleine woning gewoond en twee keer in een grote.

Toekomstige woning

Dick is twee maal getrouwd geweest met lieve vrouwen, vertelde hij. Tot zijn verdriet raakte hij ze allebei kwijt doordat ze ziek werden en overleden. In verband met de ziekte van zijn eerste vrouw, moest hij van een groot huis naar een klein huis verhuizen. Dat kleine huis had helaas geen tuin. Dick miste een tuin en kocht daarom op een bungalowpark in Putten een bungalow met een mooie tuin erbij. Het was gebruikelijk dat elke bungalow een naam had. Dick koos voor de Maleise naam 'Roemah_Ketjil'. Hij kwam op die naam door zijn verblijf in Indië en het feit dat hij al vele malen in een klein huis gewoond had. 'Roemah' betekent namelijk huis en 'ketjil' betekent 'klein'. Letterlijk betekent de huisnaam dus 'klein huis'. De bungalow heeft hij niet meer, maar de huisnaam prijkt wel op zijn huidige huis aan de Smidstraat.

Dick is een gelovig christen en vertelt: "Straks zal ik een woning hebben op de nieuwe aarde, zoals staat geschreven in Johannes 14:2. Daar staat: 'Waar mijn vader woont, zijn vele huizen. Als dat niet zo was, zou Ik het u wel gezegd hebben. Ik ga er nu heen om alles voor u in orde te maken.' En of het dan Roemah_Ketjil zal zijn of Roemah Besar (groot huis)? Dat blijft nog een verrassing!"

|Foto: RisolVis / Christine van Straaten-de Vries