CDA wil lagere OZB voor sportclubs, muziekverenigingen en scouting

politiek n De fractie van het CDA wil van het gemeentebestuur weten of het bereid is het lage tarief aan onroerendezaakbelasting (OZB) te rekenen voor sportclubs, muziek-, scouting- en speeltuinverenigingen en dorps- en buurthuizen.

CDA-gemeenteraadslid Irene van der Plas heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college, nadat de Tweede Kamer onlangs instemde met een amendement dat het gemeenten mogelijk maakt om sportclubs, muziekverenigingen, de scouting maar ook dorpshuizen en speeltuinverenigingen vanaf volgend jaar te laten profiteren van een lager tarief voor de onroerendezaakbelasting (OZB). Er zou dan niet langer het hoge OZB-tarief voor niet-woningen (bedrijven) in rekening worden gebracht maar de lage OZB voor woningen. Het amendement betekent niet automatisch dat de tarieven worden aangepast. Het staat gemeenten vrij dit al dan niet te doen. Het maatschappelijk belang van sportclubs, muziekverenigingen, scouting, speeltuinverenigingen en meer van dit soort instellingen voor de sociale cohesie en de gemeenschap in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. staat buiten kijf, vindt Van der Plas. Het CDA wil daarom van het gemeentebestuur weten of het niet onrechtvaardig is dat clubs en organisaties die draaien op vrijwilligers een hoger OZB-tarief betalen dan een gewoon huishouden en vraagt het college of het deze instellingen voortaan onder het lagere tarief wil brengen.


VVD: Toch vuurwerkvrije zones?

vuurwerk n Een paar weken geleden werd in de gemeenteraad een motie aangenomen, met alleen de VVD tegen, om vuurwerkvrije zones in te stellen in de gemeente Katwijk.

De VVD was tegen, omdat we van niemand gehoord hadden dat ze zo'n zone voor hun deur wilden hebben, en we zijn tegen betuttelen. Bovendien had de politie duidelijk aangegeven dat ze zo'n verbod niet konden handhaven. Wij vinden het slecht om een wet of regel te maken en deze dan niet te handhaven. Maar de argumenten van de andere partijen waren dat er toch zeker wel behoefte was aan zulke zones rondom verzorgingstehuizen. Afgelopen donderdag kwam er een stuk van het college naar aanleiding van de motie in de gemeenteraad. De verzorgingstehuizen waren geraadpleegd, en wat blijkt: de bewoners genieten van het vuurwerk en steken zelf ook nog wel eens een pijltje af. Bovendien gaf de politie nog eens aan niet te kunnen handhaven. Ook zou het geen verschil maken voor het vandalisme. Afgelopen, klaar en uit, zou je zeggen, geen vuurwerkvrije zones. Maar nee, er werden twee opties voorgesteld: vuurwerkvrije parken, zonder handhaving dus, of vuurwerkvrije zones op vrijwillige basis door buurtbewoners zelf. Maar, dat kan nu toch ook al? Verschillende partijen maakten hun achterliggende bedoelingen duidelijker. Gemeentebelangen wil helemaal van vuurwerk af, want vuurwerk produceert fijnstof. De partij zie dit dan ook als een goede start van een totaalverbod. Op de vraag of het voor het fijnstof uitmaakt in welke straat het vuurwerk wordt afgestoken, kwam geen goed antwoord. Andere partijen stelden voor zones te maken rondom scholen. Een prima idee natuurlijk, want de leerlingen zijn op oudejaarsavond nog allemaal druk bezig in de klas, en dan worden ze niet teveel uit hun concentratie gehaald. Andere partijen drongen aan om het dan maar op proef te doen, en later te evalueren. Maar als je geen handhavers hebt die avond, hoe ga je dan evalueren?

Toon Stegmann,
fractievoorzitter VVD Katwijk