Zangeres Gerlinde Vliegenthart, met Daan de Mooij en de Star Sisters,| Foto: PvK
Zangeres Gerlinde Vliegenthart, met Daan de Mooij en de Star Sisters,| Foto: PvK Foto:

Stijlvolle afsluiting Katwijk van Oranje

oranjegala n Uit het goede virus dat de musical Soldaat van Oranje heeft verspreid is Katwijk van Oranje ontstaan. De mensen van Katwijk Marketing raakten er mee besmet en gingen ermee voortvarend aan de slag Vijf weken lang waren er allerlei activiteiten en afgelopen zaterdagavond werd dit bijzondere project met een feestelijk gala afgesloten.

Door Piet van Kampen

Het begon allemaal op zaterdag 13 oktober met een zeer druk bezochte openingsmanifestatie op de Boulevard en het evenementenplein. Een parade van oude militaire voertuigen en het overvliegen van een oude Dakota. Deze werd later grotendeels als zandsculptuur in de feesttent nagebouwd en werd vele honderden keren door de bezoekers op de gevoelige plaat vastgelegd.

Positieve reacties

Er waren exposities in de pop-upstore en de feesttent. Schoolkinderen legden een stukje Atlantikwall bloot en een aantal winkeliers richtten hun etalage in met een oranje uitstraling, foto's en attributen uit de Tweede Wereldoorlog Koren en muziekverenigingen traden op. Het is een greep uit de diverse activiteiten die veel bezoekers ook van buiten de gemeente trokken. 'Vrijwel alleen maar positieve reacties', blikt Piet de Vries, directeur van Katwijk Marketing uiterst voldaan terug.


Gala

Katwijk van Oranje werd dus in stijl met een gala afgesloten. Het fanfareorkest Bereden Wapens uit Vught deed Glenn Miller met oude herkenbare nummers voor de genodigden- met name senioren- vroeger dagen weer herleven. Af en toe swingde het de tent uit. Een medley van Beatlenummers als tussendoortje. Natuurlijk werden er muziekstukken gespeeld die aan de Soldaat van Oranje waren gerelateerd en de Belgische zangeres Jolien Thijs had vocaal heel wat in huis.
Dit geldt zeker ook voor de Katwijkse zangeres Gerlinde Vliegenthart die een geweldige vocale performance ten beste gaf. Samen met Daan de Mooij ook even op de Hollandse toer richting Amsterdam met de aloude evergreens van Johnny Jordaan. Zoiets roept natuurlijk interactie met de zaal op. Het absolute hoogtepunt was uiteraard het optreden van The Star Sisters. Nog éénmaal voor deze gelegenheid uit de muzikale stal gehaald. Patricia Paay, zus Yvonne Keely en Brigitte Nijman zetten de tent in beweging met 'Rum and Coca Cola' en andere versnaperingen uit de oude muzikale snoeptrommel.

Organisatoren

Vervolgens was er een terecht podium voor de organisatoren Piet de Vries en Annemarie Guijt (Katwijk Marketing) en Willem Schonenberg, coördinator van het project. Zij werden door de presentatoren Teuntje van Delft en Daan de Mooij uitvoerig in het zonnetje gezet. Samen met The Star Sisters werd de uitsmijter van de avond gezongen. 'We'll meet again' en de volle dansvloer wiegde mee in het ritme.


Hoogtepunten

Voor De Vries was het hoogtepunt de opening op 13 oktober. Vooral het overvliegen van de Dakota tijdens het Wilhelmus. 'Het mooiste compliment was dat een schooldirecteur mij zei dat leerlingen na het opgraven van de Atlantikwall muis- en muisstil waren tijdens een geschiedenisles naderhand.
Het belangrijkste van dit project vind ik echter dat de oorspronkelijke doelstelling is gehaald. Er wordt in Katwijk veel gesproken over en gedaan met cultuur maar dit was wel heel bijzonder. Het was de verbinding tussen organisatie, bedrijfsleven en bevolking. Uniek voor Katwijk'.


Baalbergen pakt uit met Pakje Kunst

expositie n Afgelopen zaterdag heeft Ro-Nalt Schrauwen, initiatiefnemer van Pakje Kunst de nieuwste expositie bij woonwinkel Baalbergen geopend. Schrauwen benadrukte in zijn openingsspeech hoe belangrijk het is dat kunstenaars in hun eigen regio een podium krijgen om hun werk te tonen.

De expositie bestaat uit werken van maar liefst 26 kunstenaars uit de Duin- en Bollenstreek en Leiden. Zij maken onder meer beeldhouwwerk, foto's, schilderijen, quilts en sieraden. De tentoonstelling geeft daarmee een breed beeld van het kunstaanbod in deze regio.

Kunstautomaat

Het hoogtepunt van de expositie is een oude, mechanische sigarettenautomaat die als cultureel erfgoed hergebruikt wordt en nu dienst doet als kunstautomaat. De automaat is gevuld met miniatuur kunstwerken die gemaakt zijn door de exposanten. Voor maar € 4,- trekt u uit de automaat dus een klein kunstwerk van een kunstenaar uit de regio Leiden en Duin- & Bollenstreek. U trekt een Pakje Kunst uit nieuwsgierigheid, als cadeau of als verzamelobject. Pakje Kunst is toegankelijk, betaalbaar en een originele verrassing tijdens de feestdagen. De expositie loopt van 24 november tot en met 31 januari en kan dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur bezichtigd worden. De kunstautomaat is toegankelijk tijdens openingstijden.

Woonwinkel Baalbergen Katwijk
Ambachtsweg 13, 2222AH Katwijk
www.baalbergenkatwijk.nl

Geen sigaretten-, maar kunstautomaat. Veel gezonder ook! | Foto: PR