Geluksvogels

Nee, helaas behoor ik niet tot de prijswinnaars. Ik heb er kennelijk de leeftijd nog niet voor. Ik ben niet bejaard. Zes Rijnsburgse bejaarden overkwam het vorig week wel. Ze wonnen met elkaar de zogeheten Buurt-Ton. Een jaar lang krijgen ze minstens zo'n 14.000 euro per maand op hun rekening gestort. Dat is toch een hele leuke aanvulling op je AOW. Ik gun ze het van harte, maar niet iedereen doet dat. Zo hoorde iemand zeggen: "Bejaarden hebben dat geld toch helemaal niet meer nodig". Nou, de prijswinnaars denken daar zelf heel anders over. Ik las over reisjes, een badkamer opknappen, wellicht wat nieuwe meubels, ach met dat geld kun je zoveel leuke dingen doen. Lieve prijswinnaars, geniet maar lekker van die extra eurootjes. Hierbij nog een paar tips. Misschien een 45 Km autootje, of een extra luxe scoot-mobiel, supersnelle rollator, sta-op stoel, relax-fauteuil. Zeg "tafeltje dekje" vaarwel, ga iedere dag lekker uit eten. Geniet er maar van, want zeker op jullie leeftijd geldt, zolang het kan.

In steeds meer Rijnsburgse bomen hangen inmiddels lampje en dat betekent dat de kerstmaand er aankomt. Ik weet niet of het u al is opgevallen maar de verlichting van de spits van onze toren is uit. Het baken voor heel wat Rijnsburgers is 's nachts nog nauwelijks zichtbaar. Onze torenspits kreeg door die verlichting overigens wel een heel winters karakter, door de witte ledverlichting leek het net alsof hij bedekt was met een laagje sneeuw. Ledverlichting hoort een mensenleven lang mee te gaan, althans zo wordt het verkocht. In dit geval is de torenverlichting wel een heel kort leven beschoren.

We maken ons op voor de feestmaand december die traditiegetrouw wordt afgesloten met dagenlang vuurwerkoverlast. De gemeente Katwijk wil daar iets tegen doen en heeft nu bedacht dat er maar wat vuurwerkvrijzones moeten komen. Natuurlijk wel op vrijwillige basis want om de naleving ervan te controleren zijn politiemensen en BOA's nodig en die zijn er helaas te weinig. Vier gebieden in Katwijk waar dieren worden gehouden moeten sowieso vuurwerkvrij worden. Vier? Hallo gemeente, in Rijnsburg hebben we ook een dierenweide. Begin juni kreeg die Dierenweide nog een leuke prijs toegekend, waarmee zeker wat zou worden gedaan. Niets meer over vernomen. Dus beste ambtenaren geen vier maar minstens vijf gebieden aanwijzen als vuurwerkvrijzone. Daar zullen de dieren maar ook heel veel mensen u dankbaar voor zijn.

Vanavond, presenteert Agnes Korebrits in de Burgt haar boekje over "Rijnsburgse huisnamen". In het boekje legt ze uit waarom sommige huizen in ons dorp een naam hebben gekregen en wat die naam betekent. Agnes zocht al eerder uit hoe 1000 Rijnsburgse bijnamen zijn ontstaan. Het moge duidelijk zijn Agnes houdt van dingen uitzoeken. Ik ben benieuwd wat haar volgende zoektocht gaat worden.
Reageren? uicatcher@gmail.com