'Mister Grip' neemt afscheid

vrijwilliger n Het gezicht van Grip op de Knip verdwijnt. Gert Verhoeff neemt volgende maand afscheid als coördinator van de vrijwilligersorganisatie, die mensen in financiële nood bijstaat. Ruim zeven en half jaar stopte de Katwijker heel veel energie in zijn taak, maar nu is het tijd voor wat anders. Wat precies, weet Verhoeff niet.

"Toen ik stopte met werken, rolde ik er als vrijwilliger in bij Grip. Het bepaalt een groot deel van mijn vrije tijd. Ik ben nu 72 jaar. Ik wil hiermee niet doorgaan totdat ik 80 ben. Ik wil wel eens ondervinden hoe het leven is zonder die verplichting'', legt hij uit.

Goed georganiseerd

Verhoeff laat een goed georganiseerde club achter. "Toen ik er bij kwam, stond alles in de kinderschoenen. In de loop der jaren is het uitgegroeid tot wat het nu is. Een duidelijke structuur met een groep van 35 mensen die weet hoe ze de problemen van de hulpvragers moeten oplossen. Dat is niet alleen mijn verdienste, maar van veel meer mensen.'' Verhoeff bepaalt als coördinator of er iemand in aanmerking komt voor hulp. Gemiddeld helpt Grip tachtig hulpvragers per jaar. "Als we met iemand aan de slag gaan, trekken we daar geen vaste periode voor uit. Maar dan wil ik wel vooruitgang zien. De hulpvrager moet wel meehelpen om de problemen op te lossen. Dat is best een ingewikkeld proces. Als er echt geen progressie in zit, ben ik geneigd er de stekker uit te trekken. Aan de andere kant probeer ik in bepaalde situaties nog eens een poging te ondernemen. Zo zit ik in elkaar en dat zit me soms in de weg. Ik verwacht soms te veel van mensen. Ik krijg soms tegenspraak, in gevallen dat een maatje de hulpvrager niet kan loslaten zonder dat er resultaten worden geboekt." Hij adviseert Grip op dezelfde voet verder te gaan. Zijn taak wordt vanaf volgende maand verdeeld over drie mensen. "Die zullen er een eigen invulling aan geven. Zo werkt het nu eenmaal, en daar heb ik geen probleem mee, want niemand is onmisbaar.'' "Grip moet zichtbaar blijven. In de media. En zeker bij de gemeente Katwijk. De samenwerking met de gemeente kan en moet veel beter. Wij willen graag dat er eerder gesignaleerd wordt bij financiële problemen. Dan kunnen we veel ellende voorkomen. Daarom willen we dat Katwijk een meldpunt organiseert, waarin bijvoorbeeld nutsbedrijven, ziektekostenverzekeraars en wooncorporaties aan de bel trekken bij schulden.

Lees verder op pag. 3