Valken lijkt tegen RCL meestal geen geluk te hebben. | Foto: Saam de Mooij
Valken lijkt tegen RCL meestal geen geluk te hebben. | Foto: Saam de Mooij Foto: Saam de Mooij

Valken'68 zet zichzelf buitenspel tegen RCL

n 2-1 verlies in Leiderdorp

voetbal n Zaterdag speelde Valken'68 de lastige uitwedstrijd tegen RCL. Lastig, omdat er altijd wel iets mis lijkt te gaan bij de uitwedstrijden tegen RCL. Het begon al bij de entree. Twee heren op leeftijd incasseerden namens RCL de entreegelden. Net zoals de grensrechter van RCL mochten de begeleiders van Valken'68 die op het wedstrijdformulier stonden het veld niet betreden zonder entree te betalen. "Bij jullie doen ze het ook zo" was het gebruikte kulargument. Een "warm welkom" heet zoiets in voetbaltermen.

Net zoals verleden jaar begon Valken'68 prima aan de wedstrijd. Dominant en gecontroleerd werd rustig gewacht op de kansen die toch wel zouden gaan ontstaan. Een slim lobje van Geoff Smit over de laatste linie van RCL heen bracht Selmo Kurbegovic de eerste keer voor de RCL keeper Andrew Bontje. Het schot van Selmo verdween via de voet van de RCL-keeper en de buitenkant paal over de achterlijn. De tweede kans voor Selmo leidde tot een penalty.

"Schwalbe"

Selmo stoof vrijstaand aan de rechterkant van de 16 het zestienmeter binnen richting een op hem gespeelde bal. Keeper Andrew Bontje kwam met zijn been naar voren op volle snelheid uit en raakte daarbij zowel de bal als het been van Selmo. Je kunt er over discussiƫren of eerst de bal of de tegenstander werd geraakt, maar in beide gevallen levert het op deze manier uitkomen gevaar voor de speler op. Het geluid van het raken van de schoen of scheenbeschermer van Selmo was in ieder geval duidelijk te horen, behalve niet voor de grensrechter van RCL die maar "Schwalbe" bleef roepen. Penalty besloot scheidsrechter Cees Post. Jaco van der Bent benutte deze feilloos.

Buitenspel

Na deze voorsprong in de 30e minuut zette Valken'68 zichzelf zeven minuten later buitenspel. Marc Langeveld werd op het middenveld van achteren onderuit getrokken, kreeg een ellenboog in zijn gezicht en ging al vallend op de voet van zijn tegenstander staan. Scheidsrechter Post zag vanuit zijn hoek alleen het laatste en gaf Marc geel. Marc voelde zich onrecht aangedaan en besloot impulsief en niet juist en niet slim om daarvoor te applaudisseren. Een terechte tweede gele kaart volgde. Weg dominant en gecontroleerd spel Valken'68, overleven met 10 tegen elf werd het motto. Rust 0-1.

Waarschuwing

Na rust werd in de 48e minuut de eerste waarschuwing afgevuurd voor RCL door Thom Wijnalda. Het schot ineens uit de lucht vanaf een meter of negen werd prima gepareerd door keeper Erwin van der Nagel. Vlak daarop had Valken de voorsprong kunnen verruimen naar 2-0. De voor Jaco van der Bent na rust ingevallen Timo Schaap gaf een prima bal op de in de zestien staande Matthijs de Mooij. Deze kon de bal echter niet genoeg snelheid meegeven om de 0-2 op het bord te krijgen. Een tweetal dode spelmomenten, corners, brachten de Valkenburgers alsnog op de knieƫn. Eerst kopte in de 69e minuut Sem Overduin uit een corner de gelijkmaker binnen. En in de 82e scoorde invaller Ali Barokzaij de winnende 2-1, wederom uit een corner. Valken had zichzelf met het wegsturen van Marc buitenspel laten zetten en kreeg een zure nederlaag te slikken gegeven het vertoonde spel in de eerste 37 minuten van de wedstrijd. Frustraties aan Valkenburgse kant leidde ook in het verloop van de tweede helft nog eens tot een drietal gele kaarten en het wegzenden van twee officials. Zaterdag 24 november speelt Valken'68 1 uit tegen Te Werve, aanvang 14:30 uur.