Annet Klinkert en Margriet Meervoort (Stichting PLN) en Suzanne de Rijk (stichting DON), met in het midden Wiggert ten Haken (voorzitter Lionsclub RV)
Annet Klinkert en Margriet Meervoort (Stichting PLN) en Suzanne de Rijk (stichting DON), met in het midden Wiggert ten Haken (voorzitter Lionsclub RV) Foto:

VVD Katwijk: Stop de betutteling

ingezonden n In september werd door de gemeenteraad, behalve de VVD Katwijk, opgeroepen tot het instellen van vuurwerkvrije zones in de gemeente Katwijk.

Argumenten hiervoor waren onder meer een vermindering van schade en rust rondom verzorgingstehuizen. Nu blijkt dat de schade hiermee niet minder wordt, omdat dit met name plaatsvindt in aanloop naar de jaarwisseling. Daarnaast hebben zorginstellingen aangegeven geen behoefte te hebben aan vuurwerkvrije zones. Kortom: er wordt een oplossing bedacht voor een niet bestaand probleem. Bovendien heeft de politie nadrukkelijk aangegeven géén capaciteit te hebben om hierop te handhaven. Er worden nu twee varianten voorgelegd aan de gemeenteraad: vuurwerkvrije zones in een aantal parken in Katwijk of vrijwillige vuurwerkvrije zones. De VVD Katwijk staat voor de vrijwillige vuurwerkvrije zones, waarbij bewoners met elkaar het initiatief kunnen nemen om geen vuurwerk af te steken of juist een locatie kunnen bepalen om wél vuurwerk af te steken. Dit kan bijvoorbeeld door middel van de buurt-WhatsAppgroepen. Op deze manier leggen we de regie bij bewoners, die prima met elkaar kunnen bepalen wat er in hun straat of buurt nodig is. Daar is geen betutteling voor nodig.


Lions Rijnsburg-Valkenburg overhandigt gift van €10.000

gift n De Lionsclub Rijnsburg-Valkenburg heeft vorige week €10.000 uitgereikt aan twee stichtingen.

Suzanne de Rijk mocht namens de Stichting DON, Diabetes Onderzoek Nederland, €5000 in ontvangst nemen. Deze stichting financiert onderzoek naar Diabetes Type 1. Door deze ziekte maakt het lichaam feitelijk te weinig insuline aan om suiker af te breken. Volgens Suzanne is dit een ziekte "die langzaam je lijf opeet", aangezien organen, ogen en ledematen zwaar beschadigd kunnen raken. 99% van het geld gaat rechtstreeks naar een zevental onderzoeken waarvan er op dit moment drie in Nederland lopen. De tweede gift van €5000 werd overhandigd aan twee zussen, Annet Klinkert en Margriet Neervoort van de Stichting PLN. Het betreft een erfelijke hartspierziekte waarbij te weinig eiwit voor de hartspier wordt aangemaakt waardoor de patiënt plotseling kan overlijden. "Al het geld wat we inzamelen wordt gebruikt voor onderzoek" volgens Margriet die, net als haar zus, deze ziekte ook heeft. Zij deed tevens een oproep je op te geven als donor. De leden van Lionsclub waren onder de indruk van de gedrevenheid van de drie dames om geld in te zamelen voor het zo belangrijke wetenschappelijke onderzoek. Een mooie bestemming voor het geld dat met vrijwilligersactiviteiten werd opgehaald.