De bezoekers werden in een afgeladen kerk meegenomen op ontdekkingsreis in het verhaal van De verloren zoon. | Foto: PR
De bezoekers werden in een afgeladen kerk meegenomen op ontdekkingsreis in het verhaal van De verloren zoon. | Foto: PR Foto:

"Jullie straalden licht uit..."

n Voice of Joy en de eigentijdse 'Verloren zoon'

muziek n "Jullie straalden licht uit", zomaar een tekst op een kaartje die de bezoekers konden schrijven na afloop van de uitvoering "De verloren zoon" door het koor Voice of Joy op woensdag 14 en donderdag 15 november in de sfeervolle Open Hof in Katwijk a/d Rijn. Het koor is werkelijk bedolven onder de enthousiaste, ontroerende reacties van mensen die tijdig in het bezit waren van een toegangskaartje.

Op beide avonden werden de bezoekers in een afgeladen kerk meegenomen op ontdekkingsreis in het verhaal van De verloren zoon. Het verhaal werd vanuit drie personen verteld: De vader, de oudste zoon en de jongste zoon. De projectcommissie heeft zich oa laten inspireren door het boek van Henri Nouwen (Eindelijk thuis) en het schilderij van Rembrandt (De verloren zoon) Allereerst waren er prachtige bijpassende liederen, vol beleving gezongen. Religieuze liederen maar ook popnummers, al dan niet herschreven zodat het één geheel werd. Meestal uitgevoerd door het hele koor maar soms ook door prachtig uitgevoerde solonummers. Er waren vrolijke up tempo nummers maar ook ingetogen nummers die van alles losmaakten bij de bezoekers. Er werd gelachen maar ook een traan weggepinkt, zeker ook toen Johan Kromhout, de vaste pianist van het koor, de duisternis in het verhaal indrukwekkend weergaf in een muzikaal intermezzo. Voor de gelegenheid waren er diverse muzikanten en het was opvallend dat de balans tussen de muzikale begeleiding en het (akoestische) koor, perfect was. De verstaanbaarheid was hierdoor geen moment in gevaar.

Bijna alles was door de koorleden zelf bedacht: de uitgekozen liederen , mooie verbindende teksten met een goede verhaallijn, bijpassende beelden op de beamer en een geschreven lichtplan om alles op de juiste wijze kracht bij te zetten. De subtiele choreografie , soms grappig, soms ontroerend, maakte het geheel af. Wat ook bijzonder was dat er zoveel "ruimte"in het verhaal zat dat er voor iedereen wel iets bij zat; jongeren, ouderen, bezoekers die bekend zijn met het verhaal uit de bijbel of juist niet .De algehele muzikale leiding was in handen van de dirigent van het koor Voice of Joy: Caroline Guijt- Verkade. Deze sprankelende en inspirerende dirigent, heeft een geweldige prestatie neergezet met dit koor. Het is mede aan haar te danken dat een prachtig verhaal uit de bijbel bezielend en liefdevol werd opgelicht. Die glans lag weerspiegeld op de gezichten van de koorleden! Gezien de vele lovende reacties komt de projectcommissie zeer binnenkort bij elkaar om de mogelijkheid te onderzoeken om deze voorstelling nogmaals uit te voeren en zo nog meer mensen de kans te geven om dit mee te beleven. Wegens succes verlengd, dat zou prachtig zijn!


Schepen van genade

senioren n Op 14 november was Mw. Mieke Borst uit Oegstgeest, vrijwilligster van Mercy Ships, te gast op de PCOB Contactmiddag.

Mecy Ships. Dat betekent letterlijk vertaald: Genade schepen. Het schip de Africa Mercy vaart op uitnodiging van de regering van een Afrikaans land naar de havenstad om daar voor een periode van 10 jaar gratis medische hulp en training te verlenen. Er zijn 400 vrijwilligers aan boord van dit ziekenhuisschip uit ruim 40 landen. Opgericht in 1978 en bestaat dit jaar dus 40 jaar. Zij doen dit werk omdat ze geloven dat voor God ieder mens kostbaar is.

Ontroerend

Na haar pensionering als verpleegkundige heeft Mw. Mieke Borst 6 jaar voor Mercy Ships gewerkt. Eerst zagen de aanwezigen 3 korte films met erg ingrijpende beelden van patiënten voor en na de operatie. Hun blijdschap is ontroerend. Soms dagen lang onderweg naar en in lange rijen wachten op hulp. Mercy Ships zet zich in voor verbetering van alle aspecten van het leven, zowel lichamelijk als geestelijk. Zij volgen het voorbeeld van Jezus in het brengen van hoop en genezing aan vergeten armen. Momenteel wordt er een nieuw schip gebouwd waarin 35 moderne operatiekamers en 160 ziekenhuisbedden. Het geld hiervoor, 170 miljoen, is bijeengebracht door de rijken der aarde. De hulp gaat meestal om hazenlippen, vergroeiingen aan benen en goedaardige tumoren. Door de genezing krijgen ze weer een toekomst met nieuwe mogelijkheden. Iemand die door zijn ziekte buitengesloten was, wordt weer opgenomen in de gemeenschap. De ook aanwezige heer Cas Kranenburg, oud vrijwilliger, vertelt emotioneel over zijn ervaringen op het schip. Hij eindigt met een gedicht: 'Ik kan het niet vergeten". Een middag om nooit te vergeten, wordt toch afgesloten. Bij de uitgang werd een doos neergezet voor diegenen die een gift willen geven voor dit zeer belangrijk werk. De afsluiting met een gedicht: HART. Als je hart spreekt gaan er uit liefde bijzondere dingen gebeuren. De volgende contactmiddag op woensdag 12 december, de kerstviering met een lunch en veel zingen, begint om 10.30 uur in de Voorhof en is uitsluitend voor leden de PCOB leden.

De Mercyships brengen medische hulp in landen waar dat nodig is. | Foto: PR