Gerrit en Trijntje vierden hun 60-jarig huwelijksjubileum. | Foto: PvK
Gerrit en Trijntje vierden hun 60-jarig huwelijksjubileum. | Foto: PvK Foto:

'Wij hebben samen dit leven opgebouwd en hebben nog toekomst'

jubileum n Niemand kon er omheen toen vorige week woensdag ballonnentoeven de heg om het huis van Gerrit van Delft (86) en Trijntje van Delft- Post (83) markeerden. Hier was iets aan de hand. Het echtpaar herdacht dat zij op 14 november 1958 elkaar eeuwige trouw beloofden. Zij hielden zich aan deze belofte.

Door Piet van Kampen

Gerrit is een geboren Rijnsburger en de wieg van Trijntje stond in het Friese Sint Jansklooster. Later verhuisde zij naar Rijnsburg waar zij Gerrit zou ontmoeten. Om een lang verhaal kort te maken: een wandeling op de Valkenburgseweg was het begin van de lange tocht op hun levensweg. De relatie werd bezegeld met het huwelijk waaruit Henk, Gerhard, Harmen en Elzard werden geboren. 'We hebben vier zonen gecreëerd' lacht de heer des huizes. Het paar werd gezegend met tien kleinkinderen die het levenslicht zagen. Nog geen achterkleinkind. Gerrit weer met een glimlach: 'We hebben nog toekomst'. Hij is toch een man van uitspraken. 'We koesteren ons verleden. Carpe Diem, we leven nu. In het leven blijven verlangen en blijven hopen. De zin van mijn leven is om andere mensen zin in het leven te laten hebben'.

Huisarts

De jonge Van Delft studeerde medicijnen aan de VU in Amsterdam en daarom ging paar na hun huwelijk inwonen in de hoofdstad. Voordien waren er twijfels bij Gerrit: dominee of huisarts worden. De toenmalige huisarts van der Laan gaf hem een zet in de goede richting 'Je moet huisarts worden'. Tot aan zijn pensioen heeft hij dit mooie beroep uitgeoefend. Vanuit Amsterdam verhuisde het paar naar de Hoofdstraat in Valkenburg tegenover Het Wapen van Valkenburg. Tussentijds liet Van Delft zijn huidige woning met praktijkruimte aan de Hoofdstraat 56 bouwen, waar het paar nu nog woont. Als huisarts heeft hij honderden bevallingen begeleid, maar het hoogtepunt was dat hij twee kinderen bij zijn zus ter wereld hielp brengen. Hij is een man die graag tussen de mensen is en lid is van de Lionsclub en de filosofieclub, maar ook graag leest en de foto's uit hun huwelijksleven in albums heeft vastgelegd. Echtgenote Trijntje is creatief met het maken van wenskaarten en puzzels. Ze hield van paardrijden en was bestuurslid bij de Ireneruiters.

Koninklijk onderscheiden

Beide echtelieden zijn koninklijk onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Gerrit vanwege zijn lange loopbaan als huisarts en Trijntje vanwege haar verdiensten bij het Rode Kruis, de kerk en de voedselinzamelingen voor Roemenië. Samen genoten zij van het leven met vakanties in India, Spanje, Amerika, maar ook van skiën met de kinderen. 'Elkaar vrij laten' is de levenswijsheid van Trijntje. 'Geluk is als je perspectief hebt en dat komt door de kinderen' filosofeert de levenswijze ex-huisarts die samen met het hele gezin het huwelijksjubileum in Herberg Welgelegen vierde.


Ingetogen Lichtjesavond trok veel deelnemers

valkenburg n Vorig jaar werd de eerste Lichtjesavond georganiseerd . Ondanks het slechte weer waren er toen ruim honderd deelnemers. Gesterkt door dit succes organiseerde de werkgroep 'Lichtjesavond' ook dit jaar weer deze bijeenkomst. Vorige week vrijdag was de belangstelling weer groter dan vorig jaar.

Door Piet van Kampen

Nan de Mooij is een van de leden van de werkgroep. Zij was zeer opgetogen over de grote belangstelling en het verloop van de avond. Zelf opende zij de bijeenkomst in het Dorpshuis. Het thema van dit jaar was welgekozen en treffend: 'Dat jij er bent geweest gaat nooit voorbij'. Gerard Nienhuis verwoordde dit in zijn woordje vooraf. Herinneren aan dierbaren die ons ontvallen zijn. In het Dorpshuis verzorgde Gerda Schoneveld met haar ensemble enkele mooie nummers en later ook op de begraafplaats. Het Avé Maria was een kippenvelmoment. Doodse stilte zoals het op zo'n moment gepast is. Later werden er op de Algemene begraafplaats, waar de stoet naar toe wandelde, ook nog een aantal treffende nummers ten gehore gebracht. Hedwig Stuivenberg-Bleiswijk vertolkte enkele mooie gedichten terwijl de begraafplaats stemmig was verlicht door vuurkorven en de door de aanwezigen gedragen lichtjes. Kimberley van der Nagel vertolkte samen met Babette Glasbergen het toepasselijke lied 'It never goes away'. Geheel gerelateerd aan het thema van deze bijzondere avond. Op de begraafplaats konden de aanwezigen op een kaartje een boodschap voor de overledenen schrijven en deze werden symbolisch als een berichtje naar het hiernamaals in de vuurkorven verbrand. Nan de Mooij blikt met voldoening terug op de avond. 'Het was zeer indrukwekkend. Een avond die mensen verbindt. Niet alleen vooraf en tijdens het bezoek aan de graven maar ook na afloop in het Dorpshuis. Mensen hebben allemaal iets te bepraten, te delen. Het was een ingetogen avond maar niet zwaar ondanks het doel en de inhoud waarvoor men is gekomen'

Een mooie Lichtjesavond met nu en dan een kippenvelmoment. | Foto: PvK