Willem schildert hoofdzakelijk de natuur in vele hoedanigheden. | Foto: PvK
Willem schildert hoofdzakelijk de natuur in vele hoedanigheden. | Foto: PvK Foto:

Willem Souverijn wil de echtheid zoveel mogelijk benaderen

n 'Schilderen is een uit de hand gelopen hobby'

hobby n 'Eigenlijk ben ik een laatbloeier' lacht Willem Souverijn (47) die pas acht jaar geleden voor het eerst het penseel ter hand nam. Na zijn eerste creatie raakte hij aan zijn hobby verknocht en sindsdien is er al menige productie van zijn hand gekomen.

Door Piet van Kampen

Hoe kwam het dat hij pas op latere leeftijd aan deze mooie hobby begon? 'Het was tijdens een vakantie in Epe toen ik een boswandeling maakte, een beleving. Ik dacht in de verte twee honden te zien maar het waren zwijnen, zei mijn zoon Dennis.
Dat was eigenlijk de eerste aanzet en daarna ben ik op Youtube gaan zoeken naar Nico Bulder, een natuurschilder. Toen ik zijn schilderijen zag dacht ik 'Woh' dat ga ik ook doen.
Ik heb een schilderij van hem nagemaakt en ben daarna een keer met Nico naar Elspeet geweest.
Hij zei toen dat ik maar door moest gaan met schilderen en vervolgens ben ik naar de kunstacademie gegaan' doet Willem uitvoerig uit de doeken hoe het allemaal is begonnen. 'Na twee jaar ben ik mijn eigen weg gegaan'.

Puur natuur

Willem schildert hoofdzakelijk de natuur in vele hoedanigheden, zowel landschappen, dieren, bloemen en planten. Vanaf een foto laat hij de opname op zijn doek tot leven komen. Heel bijzonder is ook dat de kunstenaar op houten schijven uit boomstammen schildert. Een paar voorbeelden die hij toont geven aan welk een mooi effect dit is. Puur natuur.
De hobbyist noemt zichzelf een perfectionist. 'Ik wil alle kleuren zo dicht mogelijk bij de echtheid benaderen. Het is tevens een valkuil voor mij want ik ben niet gauw tevreden' klinkt hij zelfverzekerd. Willem noemt zijn techniek fotografisch fijnschilderen. Voorheen werkte hij met olieverf. In de loop der jaren heeft de enthousiaste schilder al diverse werken van zijn hand afgeleverd. Soms in opdracht, soms voor de eigen collectie. Eén van zijn werken hangt in de Laurentiuskerk.

Prijs

Dat Souverijn talent heeft bleek afgelopen jaar toen hem door de lekenjury tijdens de Oranje Expositie in De Burcht een eerste prijs werd toegekend. Hij overweegt ook om in de natuur zelf te gaan schilderen. 'Het Panbos is om de hoek' lacht hij voorzichtig.
Voor een opdracht of meer over hem willen weten: emailadres: w.souverijn@kpnplanet.nl.