Afbeelding
Foto: pr

't Hooge Marge

Agnes Korebrits-van Egmond vraagt zich af waarom een woning een naam heeft. Hoe is de naam tot stand gekomen en wat is de betekenis hiervan. Nieuwsgierig als ze is gaat ze op onderzoek uit. De familie Seinstra is het tweede gezin dat woont in het huis aan de Waterboslaan 34. Eigenaar Age vertelt me dat hij er nu zo'n twaalf jaar woont.

De huisnaam 't Hooge Marge' stond al op het huis toen hij het kocht en in eerste instantie vermoedde hij dat het iets te maken had met 'speelruimte', bloemen en winst. Maar navraag bij de eerste bewoners wees uit dat het nét even anders lag, vertelde Age.

Voor het exacte verhaal verwijst hij me naar Corrie en Gerrit de Mooij.


Hoog

Ik bel Gerrit de Mooij op en vraag hem naar de herkomst van de huisnaam ''t Hooge Marge'. "Ja, dat kan anders overkomen dan het is", begint hij.

"Vroeger werd dit gebied gebruikt door kwekers. Het lag aan de Rijn en er waren uiterwaarden, net als je aan de IJssel hebt. Het stuk land waar 't Hooge Marge op gebouwd is, lag hoger dan de andere percelen en bleef droog als de Rijn buiten z'n oevers trad.

Die percelen waren trouwens veel kleiner dan de stukken grond waarop kwekers tegenwoordig telen. Toen we ons huis lieten bouwen, zeiden ze tegen ons dat het op een 'hoge marge' kwam te staan."

Op z'n Rainsburregs

Gerrit vervolgt z'n verhaal:

"Dat 'marge' was een oude land- of oppervlaktemaat en stond voor ongeveer honderd roe, zei men. De lengte van een Rijnlandse roede was overigens 3,767 meter. We vonden het daarom toepasselijk om ons huis de naam ''t Hooge Marge' te geven. Veel later pas bleek dat we de verbasterde versie te horen hadden gekregen. Die landmaat heette namelijk geen 'marge', maar 'morgen'. Je spreekt het dan ook 'gewoon' uit en niet uit als 'marzje'. Op het huis prijkt dus de Rijnsburgse versie!"


Vroeger werd dit gebied gebruikt door kwekers