Afbeelding
Foto: pr

Winterwijn

De zomer heeft lang geduurd, maar er lijkt nu toch echt een einde aan te komen. De nachten worden kouder, regen en hagel slaat soms tegen de ramen.

In deze tijd van het jaar kriebelt het altijd bij me. De stampotten komen op tafel. Ik zoek recepten met kruidnagel en kaneel, die de gerechten een echt winterse kruidigheid geven. Bij die winterse gerechten maak ik stevige wijnen open. Stampotten zijn niet verfijnd, maar stoer. ik zoek hier dan ook een stoere wijn bij. Een wijn die stevig is, met geuren van donker fruit en kruidigheid. Een Cabernet Sauvignon uit Chili zal hier prima bij smaken.
Wintergerechten met meer verfijning, zoals een hertenbiefstuk met knolselderijpuree, hazenpeper of een wildstoof, vragen om wijnen met meer finesse en complexiteit. Deze wijnen hebben onder andere aroma's van donker en rijp fruit, tabak, kruidnagel, vanille en chocola.
De smaak van de wijn moet concurreren met de smaak van het gerecht. Het gerecht en de wijn moeten allebei tot hun recht komen. In het beste geval wordt de wijn lekkerder in samenhang met het gerecht en wordt het gerecht lekkerder door de wijn.

Wijnen uit de klassieke wijngebieden zoals Bordeaux, Rhône, of Rioja zijn hier geschikt voor. Ook een Chianti Classico Reserva of een Zinfandel uit Californië doen het goed bij wildgerechten. Deze wijnen rijpen vaak op houten vaten. Het hout geeft aan de wijn aroma's af van bijvoorbeeld toast, vanille, kokos, karamel, cacao en boter.
Ook ontwikkelen er tannines in de wijn die er voor zorgen dat de wijn langer houdbaar wordt. Het ouderen van wijnen komt ook weer ten goede aan de complexiteit van de wijn. Wijn noem je complex wanneer je steeds iets anders kunt ontdekken in de geur en in de smaak. Dat zijn van die typische wijnen om samen met vrienden van te genieten.

Wil jij weten hoe je een mooie wijn kiest bij een diner, en zo je (kerst)gasten écht verrassen? Doe dan de Cursus Kerstwijnen. Aan het eind van de cursus weet je niet alleen meer over wijn, maar ook over jezelf. Je bent dan in staat een wijn te kiezen die jij lekker vindt en goed bij je gerecht past. De Cursus Kerstwijnen wordt gegeven op woensdag 28 november en woensdag 12 december. Voor meer informatie kun je bellen of mailen.

Linda Driebergen,
Register Vinoloog

Eigenaresse van De Oude Keuken
cursuslocatie voor wijncursussen
Restaurant op afspraak
Katwijkerweg 16

Website www.deoudekeuken.com of zie facebookpagina

Afbeelding