Tradities

Gelukkig, ze zijn weer in het land. Sinterklaas en zijn Pieten. Afgelopen zaterdag zette het gezelschap voet aan wal in het dorp Zaandijk in de gemeente Zaanstad, alwaar de Spaanse gasten genoten van de beroemde Zaanse Schans met zijn historische molens en ambachtelijke werkplaatsen. Natuurlijk waren er veel kinderen en hun ouders naar de intocht gekomen om de goedheiligman welkom te heten. Een paar uur later arriveerden Sint en zijn Pieten in Rijnsburg. Ze hadden een dolle rit achter de rug, maar waren weer ontzettend blij om ook de Rijnsburgse kinderen de hand te schudden en hen te trakteren op pepernoten en ander lekker strooigoed.

Het Sinterklaasfeest is een kinderfeest en dat moeten we zo houden. Bewust reageer ik niet op negatieve uitingen omtrent de intocht van Sinterklaas. Hoewel ik voor het uitpraten van meningsverschillen ben, is negeren soms ook een oplossing.

Op het moment dat u deze column leest verblijven Louis en ik in Vietnam. Hopelijk genieten we daar van een prachtige rondreis door Aziƫ (daar ga ik maar vanuit) gecombineerd met de landen Laos en Cambodja. Ook deze landen kennen veel tradities. In Vietnam staat het familieleven voorop. Maar toch weer anders dan bij ons. De geesten van voorouders worden fanatiek vereerd op de dag dat ze overleden zijn. Dat terwijl niemand zijn eigen geboortedatum kent. Naar traditie is de oudste man in huis het hoofd van de familie, en zijn oudste zoon na hem. Ouders kiezen de trouwpartners voor hun kinderen en vrouwen zijn ondergeschikt aan mannen. Jonge vrouwen die nog geen man hebben, dragen witte traditionele Ao Dai's (soort broekjurk). Toch is er een duidelijk verschil tussen het leven in de steden of op het platteland. De westerse leefstijl heeft een steeds grotere invloed op het leven van de Vietnamees, zeker in de steden en in het zuiden van Vietnam. Voor de hereniging van Noord- en Zuid-Vietnam leefden de mensen in het noorden vrijwel afgezonderd en volgens strikte tradities.

De bevolking in het zuiden kent daarentegen al veel langer Franse en Amerikaanse levensstijlen. Westerse muziek en televisie zijn hier populair en de kledingstijl is veel vrijer. Jongeren kunnen hier veel makkelijker kiezen met wie ze willen trouwen. Gelukkig beginnen die trends langzaamaan ook door te sijpelen naar het noorden. Dit merk je vooral aan het feit dat steeds meer vrouwen een betere baan krijgen. Vrouwen moeten nu volgens de wet gelijk behandeld worden.

Bijzonder om te horen en te zien hoe een land invloeden van een andere cultuur tot zich neemt. En daarbij tradities in ere houdt. Dat siert een land en hun bevolking.

Houdoe.