Grip roept de hulp in van lokale kerken

schulden n Hoe spoor ik armoede op? Grip op de Knip, de organisatie die mensen met financiƫle problemen bijstaat, is alert op de mensen in de samenleving die moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. De kerken en ook de Ouderenbond in de gemeente Katwijk kunnen daarbij helpen.

Ouderlingen komen bijvoorbeeld regelmatig bij de mensen thuis. Grip wil de banden met de kerken verstevigen om armoede op te sporen. Want: het is belangrijk in een vroegtijdig stadium iemand de helpende hand te bieden. Wanneer iemand al in de schuldsanering is verdaagd, dan is het kwaad reeds geschied. Grip-voorzitter Aad van der Hout gaat binnenkort met zijn organisatie aan de slag in Valkenburg. Samen met de kerken daar gaat Grip werken aan een toolbox (een soort gereedschapskist) in een pilot van de landelijke Vereniging Schulhupmaatje waar Grip lid van is. ,,De focus ligt voorlopig om ouderlingen en diakenen mee te geven hoe ze erachter kunnen komen als er armoede in het spel is. De mensen komen daar zelf niet mee naar buiten, is onze ervaring. Op de spreekuren die we de afgelopen jaren hebben gehouden, komt er nauwelijks iemand. Nu willen we het op deze manier proberen.'' Grip wil de kerken 'gereedschap' meegeven om achter die armoede te komen. ,,Door het om een bepaalde manier bespreekbaar te maken. Je moet het niet op de man af vragen of er problemen zijn, maar via een omweg kom je het hopelijk wel aan de weet'', onthult Van der Hout.

Hoge Verwachtingen

Grip gaat aan de slag met diakenen van twee kerken (Hervormd en Gereformeerd) in Valkenburg. Op dezelfde wijze wil Grip werken met de Ouderenbond in Katwijk. Van der Hout heeft er veel verwachtingen van. ,,We weten dat er financiƫle problemen zijn bij ongeveer 2500 huishoudens in Katwijk, ruim 5000 personen. En we weten ook dat mensen zich ervoor schamen. Wij zijn er voor om die mensen te helpen.'' Grip doet dat werk met speciaal opgeleide vrijwilligers. Het aantal schommelt momenteel rond de dertig. Van der Hout vindt veertig het meest ideale aantal om de hulpvragers van dienst te zijn. Jaarlijks helpt Grip tussen de tachtig en honderd Katwijkers.

Maatje worden? coordinator@gripopdeknipkatwijk.nl, 0652715140