Agnes laat een paar bladzijden uit haar nieuwe boek zien. Op 29 november wordt het officieel gepresenteerd. 
| Foto: PvK
Agnes laat een paar bladzijden uit haar nieuwe boek zien. Op 29 november wordt het officieel gepresenteerd. | Foto: PvK Foto:

Boek met Rijnsburgse huisnamen

boek n Vorig jaar verscheen een boek van Agnes Korebrits-Van Egmond met Rijnsburgse bijnamen. Het werd een succes en op 29 november komt er weer een uitgave van haar uit. Dit keer heeft Agnes meer dan 80 huisnamen in boekvorm verzameld. Weer een leuk boek voor de verzameling van de echte Rijnsburgse liefhebbers.

Door Piet van Kampen

Agnes biecht het eerlijk op. 'Nadat het boek met bijnamen was uitgegeven vond ik het wel leuk maar daarna miste ik de reuring. Tijdens een gesprekje met een kennis gaf zij mij de hint om iets met huisnamen te gaan doen. Ik dacht nog dat wordt supersaai maar uiteindelijk vond ik het heel erg leuk om te doen' zegt zij met een lichte glimlach. Het was voor Agnes overigens geen vreemde kost want in de afgelopen periode verschenen er al diverse columns van haar in De Rijnsburger over dit onderwerp. Agnes pakte de kaart van Rijnsburg en heeft alle straten opgeschreven. Straat voor straat struinde zij af om de huisnamen te verzamelen. Vervolgens nam zij telefonisch contact op met de bewoners om over de herkomst van de huisnaam te informeren. 'Als er geen naam in het telefoonboek stond ging ik er naar toe en belde aan. De reacties waren zeer positief. Enthousiast zelfs. Mensen zijn trots op hun huis en wilden er graag over vertellen' is haar ervaring. 'Elk huis heeft een eigen verhaal'. De meeste namen staan op oudere woningen en veelal vrijstaand. Ook in de relatief nieuwe wijken van Rijnsburg werden enkele huisnamen opgespeurd. 'Mensen in een rijtjeswoning geven minder snel een naam aan hun woning'.

Eerst het boek

Agnes (45) is ambitieus en wil nog een studie psychologie gaan doen. 'Maar eerst wilde ik het boek af hebben want je kunt geen twee dingen tegelijk en ook goed doen' geeft zij aan waarom het boek voorrang heeft gekregen. Het boek 'Rijnsburgse huisnamen' telt ruim 100 pagina's en alle huizen zijn in kleur gefotografeerd. Het adres, het bouwjaar, de naamgever en de herkomst van de namen staan er bij.
Op 29 november wordt om 19.30 uur in De Burcht het eerste exemplaar aan Fedde Jonkman overhandigd. In samenwerking met Bibliotheek Katwijk is het boek tot stand gekomen. Het is te koop bij de Readshop in Rijnsburg en in het Rijnsburgs Museum dat op zaterdagmiddag van 13.00-16.00 uur is geopend.


'Er zat alleen een heg tussen'

n Echtpaar De Vries bereikt 60-jarige huwelijksmijlpaal

huwelijk n Zij woonden vroeger al naast elkaar en nu al jarenlang samen als echtpaar met elkaar. Simon de Vries (84) en Aafke de Vries-Fokkens (83). Op maandag 5 november herdachten zij de dag waarop zij elkaar zestig jaar geleden elkaar de ringen omschoven.

Door Piet van Kampen

Beide echtelieden zijn in het Friese Kollum geboren en waren buren van elkaar. 'Er stond alleen een heg tussen' lacht Aafke. Aanvankelijk hadden de toen jongelui nog niets met elkaar totdat Aafke met vriendinnen en Simon met vrienden tijdens een straatfeest naar de 'meidenmarkt' gingen. 'Dat is ongeveer hetzelfde als wat in Katwijk de Voorstraat de huwelijksmarkt wordt genoemd' licht Aafke toe. Van dat feestje kwam een paar jaren later een echt groot feest, het huwelijksfeest. Simon speelde in de plaatselijke fanfare en deze was de hele avond present om in een stampvolle zaal de feestvreugde te verhogen. Hun eerste woning stond in Drachten waar Jasper en Jan geboren werden. Later in Lisse werd Gretha geboren. Het echtpaar werd tevens grootouders van vier kleinkinderen en een achterkleinkind.
Simon verdiende de kost bij Philips in Drachten waar hun eerste woning stond. Hij kreeg de gelegenheid om in Lisse een kruidenierszaak te beginnen en het gezin verhuisde in 1962 naar het Bollendorp. De zaken liepen niet helemaal naar wens en Simon ging zijn geluk in Rijnsburg beproeven. Aan de Vliet N.Z. huurde hij de winkel van Mathôt maar de opkomende concurrentie van grote supermarkten noopte hem om naar iets anders om te zien en via en tip kwam hij bij Sikkens (nu Akzo Nobel) terecht waar hij zich opwerkte tot een mooie leidinggevende functie. Het gezin woonde toen al in Rijnsburg, eerst in de Spinozalaan, later in de Kamphorst en nu woont het echtpaar sinds 9 jaar in een mooi appartement aan de Waterkers. 'We zijn echter Riijnsburgers geworden' is het paar eensgezind. Aafke had veel contact met Rijnsburgse jongeren die bij hun woning waar een depot van het Leidsch Dagblad was, dagelijks de kranten op kwamen halen. Zij was mede-oprichter van de plaatselijke afdeling van de Hartstichting en bestuurslid van buurtcentrum Het Centrum. Simon blies bij muziekvereniging Wilhelmina en later de Floraband zijn partijtje mee. Fietsen, wandelen en dansen waren destijds hun leuke bezigheden. Ook genoot het paar van fijne vakanties op Cyprus, in Frankrijk, België, Duitland maar ook in eigen land op de Veluwe. Hun geheim van een lang en gelukkig huwelijk: 'Geven en nemen en veel van elkaar houden' is de levenswijsheid van Aafke 'en natuurlijk ook veel toe kunnen geven' voegt Simon er aan toe. Het 60-jarig feestje werd met de nazaten in hun eigen appartement gevierd.

Simon de Vries (84) en Aafke de Vries-Fokkens (83) groeiden als buren op en trouwden 60 jaar geleden. | Foto: PvK