Ten haken spant samen met Samen met de gedupeerde ondernemers een rechtszaak aan tegen de gemeente Katwijk. (Foto: PR)
Ten haken spant samen met Samen met de gedupeerde ondernemers een rechtszaak aan tegen de gemeente Katwijk. (Foto: PR) Foto:

Gaat versmarkt standplaats naast Hoogvliet verdwijnen?

markt n Veel klanten zijn er aan gewend om als zij naar de supermarkt zijn geweest nog even iets op het versplein er naast te kopen. Groente- en fruit, noten en delicatessen, kipproducten, vis, een loempia of een bloemetje. Op verschillende dagen bieden afwisselende kooplui hun waren aan. Een vertrouwd beeld. De vraag rijst of dit zo zal blijven nu Wiggert ten Haken, eigenaar van het stukje grond, noodgedwongen een proces tegen de gemeente heeft aangespannen.

Ruim 7 jaar geleden stond het pand aan de Hoofdstraat 102 er verpauperd bij. Hoog onkruid er omheen. Ten Haken zag mogelijkheden om er iets mee te gaan doen en kocht het. Aanvankelijk wilde hij er een eetcafé in vestigen met een leuk terras erbij. Het bestemmingsplan van detailhandel naar horeca wijzigen bleek echter niet haalbaar. Desondanks werd het pand opgeknapt en bakker Van Maanen trok er in. Het achter gelegen privéterrein met detailhandelsbestemming werd een plaats voor marktkooplui waar in Valkenburg behoefte aan was.
De eerste bloemenman kreeg echter gen vergunning omdat het geen door de gemeente aangewezen officiële standplaats was. Ten Haken maakte bezwaar en de weigering voor een vergunning werd door de gemeente ingetrokken. Het stond nu zwart op wit dat het geen openbaar terrein was maar privé terrein waar ambulante handel gedreven mocht worden. De standplaats werd uitgebreid met een kaasboer, noten-en delicatessen handel, groenteboer, viskraam en een kippenboer. In september 2017, na 5 jaar, werd er door buren een klacht ingediend vanwege geuroverlast van de visboer en de kippenboer. Een half jaar later kreeg Ten Haken bericht van de gemeente om per direct met deze activiteiten te stoppen onder dwangsom van € 6.000,- per overtreding.

Bezwaar

Ten Haken maakte bezwaar tegen dit voor hem onwelkome besluit. De gemeente dacht de klacht op te kunnen lossen door er een officiële standplaats van te maken volgens de regelgeving van het nieuwe standplaatsenbeleid. Zou de grondeigenaar hier blij mee zij nu het officieel werd? Momenteel staan er op woensdag de groenteboer en de notenhandel; op donderdag de visboer; op vrijdag de kippenboer, de groenteman en de bloemenman en op zaterdag de groenteman, de notenhandel en de bloemenman. De notenhandel wil er zelfs nog een dag bij hebben. Ten Haken verdiepte zich in het nieuwe standplaatsenbeleid en werd met het volgende geconfronteerd: geen kippenboer, visboer en loempiakraam i.v.m. geuroverlast. De groenteman en de notenhandel mogen slechts 1 dag per week staan. En erger nog: er mag slechts 1 handelaar per dag staan.
Op die manier is de locatie voor zowel Ten Haken als de ondernemers niet rendabel meer. Dus klom Ten Haken weer in de pen. In juni 2012 zwart op wit krijgen dat het geen openbaar terrein is maar privé terrein met bestemming detailhandel en 6 jaar later wordt er gesteld dat het openbaar terrein is omdat er handel gedreven wordt waar iedereen toegankelijk is.

Advocaat

Ten Haken liet het er niet bij zitten, heeft bezwaar gemaakt tegen het besluit van de gemeente en heeft een advocaat moeten inschakelen. Helaas was de uitkomst van de bezwaarprocedure niet positief. Ten Haken: 'Het is echt onbegrijpelijk dat de gemeente blijft stellen dat het hier om openbaar terrein gaat waar de gemeente de regels bepaalt. Dat is toch iets heel anders dan ik in 2012 zwart op wit bevestigd kreeg' stelt hij terecht. Samen met de gedupeerde ondernemers wordt er een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente Katwijk. Als woning is deze locatie onverkoopbaar omdat er dagelijks honderden auto's langs de voordeur rijden en de winkelwagentjes bijna in de achtertuin zullen staan.

Uitsterfbeleid?

Destijds is gebleken dat op het Castellumplein de standplaatsen niet rendabel waren. Moeten de ondernemers op het terrein van Ten Haken die het goed doen gaan verdwijnen? In de nieuwe woonwijk 't Duyfrak is geen enkele winkel en in het dorp zelf is er heel weinig detailhandel, zeker geen specialisten zoals een groenteman, een noten-, kip,- en vishandel waar de consument terecht kan. Wat wil de gemeente? Een goed aanbod voor de inwoners of een in de toekomst weer een verpauperd pand met onkruid er omheen?


Afscheid van het Diabetesfonds

vrijwilliger n De gemeente Valkenburg heeft in de week van 29 oktober t/m 3 november weer gecollecteerd voor het Diabetes Fonds. De opbrengst dit jaar is €2145,16.

Met de opbrengst van de collecte werkt het Diabetes Fonds aan betere behandelingen en genezing van diabetes. 35 jaar geleden is Anneke van der Meij begonnen als organisator van het Diabetes Fonds in Valkenburg. Zij heeft dit alle jaren met veel zorg gedaan. Helaas heeft ze besloten het stokje door te geven aan de jongere generatie. Anneke namens het Diabetes Fonds hartelijk dank voor je goede inzet.

Afhaalpunten De Rijnsburger/Valkenburger

Krant n De afhaalpunten voor De Rijnsburger zijn onlangs uitgebreid. Zo kunt u De Rijnsburger meenemen vanuit het Dorpskantoor De Burgt, AH in De Hoftuin, Gemeentehuis Katwijk, Hoogvliet Oegstgeesterweg en in de Vlietstede.

Afbeelding