Afbeelding
Foto:

Nederland Leest over voeding: 'we zijn wat we eten'

Bibliotheek n In november verslinden we boekenkasten… We lezen over koken, cultuur en lifestyle, voedingstechnologie en milieu. Bibliotheek Katwijk staat van 1 tot en met 30 november namelijk in het teken van Nederland Leest en dit jaar is het thema Voeding.

Zonder voeding kan een mens een lange tijd, zonder water niet. Maar toch, de mens eet al heel lang niet meer om alleen maar in leven te blijven of zijn kroost te kunnen onderhouden. Vlees, vis, fruit, planten en uiteindelijk groenten vormen al millennia lang de bron voor het voortbestaan van de mens en nemen een zeer belangrijke plek in het leven van de mens in.

Jaarlijkse cadeau

Nederland Leest heeft er een kakelvers nieuw ingrediënt bij: Je bent wat je leest, een geschenkboek dat exclusief in de vier bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg te verkrijgen is.

Een heerlijk geschenk, vol sappige verhalen, verfrissende passages en een zoete afsluiter. Met bijdragen over voeding van vijf specialisten: Rosanne Hertzberger, Joël Broekaert, Pierre Wind, Charlotte Kleyn en Marion Pauw. Het voorwoord is van Nederland Leest ambassadeur Ronald Giphart.

Geniet van een verfijnd menu van vijf uiteenlopende gangen, afgewisseld met diverse smaakmakers die vertellen wat Nederland eet, en leest over eten. Het is fictie en non-fictie, spanning en wetenschap en natuurlijk gevuld met heerlijke recepten.

Activiteiten

Gedurende de maand november zijn er allerlei smakelijke en gezellige activiteiten in de bibliotheek. Hieronder een selectie, voor jong en oud, loop gerust een keertje extra binnen.

Donderdag 15 november: filmavond met een lekkere komedie over een cateraar die een bruiloft moet regelen. Om 19.30 uur in De Burgt in Rijnsburg (6,-euro leden en 8,- euro niet-leden).

Maandag 19 november: Lezing Koken met Karin zonder pakjes en zakjes. Om 20.00 uur in de Hoofdbibliotheek (€ 6,- leden en € 8,- niet-leden).

Woensdag 7 november: Kindercollege 'Waar komt ons kraanwater vandaan?' Om 14.00 uur in de Hoofdbibliotheek (voor 8 t/m 12 jaar, € 2,50).

Woensdag 14 november: jeugdfilmvoorstelling over een ratje als kok, mét een gezond hapje. Om 14.00 uur in de Hoofdbibliotheek (vanaf 6 jaar, gratis).

Voor meer informatie en kaartverkoop: www.bibliotheekkatwijk.nl.

Actie: jaar lid voor de helft

Wie tijdens Nederland Leest lid wordt van Bibliotheek Katwijk heeft een meevaller. Als je het afgelopen jaar geen lid bent geweest, kun je nu een jaarabonnement krijgen voor de helft van de prijs (€23,-).


Workshop Vilten bij K&O Katwijk

Creatief n Bij K&O Katwijk staat donderdag 8 november de workshop Vilten op het programma.

Vilten is een oeroude vorm van textiel maken. Met alleen wol, water en zeep en je handen maak je een 3 dimensionaal object, zónder naden.

We werken met een plastic mal waar de wol omheen wordt gelegd. Je kunt zelf de vorm van je mal bepalen, bijvoorbeeld voor een telefoonhoes, tablethoes, etui etc. Ook de kleuren en de versiering kun je zelf bepalen. Kijk voor informatie op: www.vivavilt.nl

Donderdag 8 november van 19.30-22.00 uur. De workshop kost €25,00, materiaalkosten €10,00. Inschrijven via de website mogelijk.: www.kenokatwijk.nl. K&O Katwijk, Sluisweg 16, 071 40 16 400, www.kenokatwijk.nl.


Expositie in Overduin

In n verpleeg-, behandel- en Huntingtoncentrum Topaz Overduin in Katwijk zijn tot 21 januari er twee nieuwe exposities te bewonderen. Op dit moment worden schilderijen van Marianne van der Spek-Pronk en objecten van Caroline den Haan tentoongesteld.

Marianne van der Spek-Pronk noemt zichzelf een hobbyist en geen afgestudeerd kunstenaar. Materialenkennis heeft Marianne zichzelf aangeleerd. Verder doet zij gewoon wat haar leuk lijkt. Marianne wil graag van alles uitproberen: schilderen met acryl, olieverf, aquarel of experimenteren met spijkerstof of het pimpen van kleine meubelen. In haar creaties maakt zij gebruik van verschillende materialen zoals juthout, visnet, zand, kralen of schelpen. Marianne schildert ook op gebruikt steigerhout en aangespoelde stukken juthout.

De Rijnsburgse Caroline den Haan exposeerde al eerder in Overduin. Deze nieuwe expositie laat zien dat Caroline heel breed geïnteresseerd is in allerlei creatieve vormen. Ze heeft zij zich toegelegd op een aantal technieken die met glas te maken hebben, zoals het fusen (samensmelten) van glas, glasmozaïeken, schilderen op glas en G'Art à Vous. Caroline werkt ook graag met Powertex; waarmee je kunt schilderen, boetseren, crackeleren enz. Caroline exposeert met verschillende objecten in Overduin.

De exposities zijn zeven dagen per week te bezichtigen in restaurant 's Janshoek en de bijbehorende gang in Topaz Overduin aan de Nachtegaallaan 5 in Katwijk. Bezoek is mogelijk van 10.00 tot 17.00 uur en op dinsdag- en donderdagavond van 19.00 tot 21.00 uur. Iedereen is van harte welkom. Aankopen zijn mogelijk via de receptie van Overduin.

Wilt u ook een keer exposeren in Overduin? Neem dan contact op met de kunstcommissie van Topaz Overduin via expo.in.overduin@outlook.com. | Foto: pr.