In juni werd de petitie overhandigd. | Foto: pr.
In juni werd de petitie overhandigd. | Foto: pr. Foto: pr

Geen klassieke lantaarnpalen in nieuwbouwwijk De Horn

betrokkenheid n De Horn in Rijnsburg krijgt geen klassieke lantaarnpalen. Bewoners wilden graag een klassieke versie in hun wijk en startten een petitie en eigen onderzoek naar de mogelijkheden.

De inzet werd gewaardeerd door de gemeenteraad, die het college van burgemeester en wethouders opdracht gaf om het voorstel van de bewoners te onderzoeken. Helaas voor de bewoners, pakt dat onderzoek niet goed uit.

'Ondanks het feit dat de initiatiefnemers zoveel energie en moeite hebben gestoken in de petitie en het college deze betrokkenheid zeer waardeert, is er besloten om geen uitvoering te geven aan de petitie en de gevraagde verandering in verlichting bij project De Horn', schrijft het college aan de gemeenteraad.

In de nieuwbouwwijk stond standaard straatverlichting gepland, maar de bewoners zien liever een klassieke variant, die het historische karakter benadrukt. Dat zou volgens hun eigen onderzoek 16.000 euro meer kosten dan de geplande versie. Het college heeft echter berekend dat de klassieke palen bijna 70.000 euro meer kosten, een bedrag dat dit project er niet bij kan hebben. Bovendien vindt het college dat het bedrag 'niet in verhouding staat met de beperkte extra kwaliteit die hierdoor wordt toegevoegd in de wijk'.

Ook alternatieve versies waren niet mogelijk. De geplande lantaarnpalen zijn 6 meter hoog en staan langs de doorgaande wegen. In de hofjes staan 4 meter hoge masten. De klassieke versie is 4 meter hoog, maar geeft een andere lichtintensiteit en kan dus niet langs de doorgaande wegen geplaatst worden. Die palen kunnen wel verhoogd worden naar 6 meter, maar de initiatiefnemers en gemeente vonden deze variant niet de juiste uitstraling hebben. Een andere variant waar de 6 meter palen groen zijn en de 4 meter masten vervangen worden door de klassieke versie, bleek technisch wel mogelijk. De kosten voor deze aanpassing bedragen eveneens rond de 70.000 euro. De initiatiefnemers hadden vooraf gezegd zelf te willen bijdragen, maar dit alternatief vond minder draagvlak dan gedacht.

De initiatiefnemers hebben uiteindelijk een aantal bewoners bereid gevonden mee te betalen. Dat levert een bedrag van 9.250 euro op. Te weinig voor de gemeente om mee te werken aan de aanpassing.