Sint bestaat

Ik weet niet of u het heeft meegekregen, maar er zit een vies smaakje aan onze pepernoot. Lijkt Piet een beetje naar de achtergrond gedrongen, nu hebben we weer een ander issue.
De discussies rond Piet liepen ook wel de spuigaten uit, dus besloot onze 'nationale bedenker van de Sint intocht' die eerder bedacht dat er allerlei kleuren Pieten moesten bestaan, dat je nu veeg Pieten hebt en egale donkere Pieten. Pieten die nog niet zoveel hebben geklauterd, dus een enkele keer door de schoorsteen zijn gegaan en u raadt het al: hele egaal, donkere Pieten, degenen met ervaring.
Niet om het een of ander, maar als het niet zo serieus zou zijn, zouden de tranen in je ogen schieten. Eind 2018, een jaar waarin onze wereldproblematiek toch wat anders van ons vraagt dan ons te laten bedenken hoe vaak Piet op en neer door de schoorsteen is gegaan.
Sinterklaas, een geweldig kinderfeest waar kinderen vol verwachting uitkijken naar Sint en zijn gevolg in de hoop dat hij ze herkent en misschien nog wat voor ze meegenomen heeft. Want dat ze lief zijn moge duidelijk zijn. En nu gaat de discussie niet meer over Sint of Piet, maar over de pepernoot.

Pepernoten die gemaakt zijn met 'authentieke VOC-kruiden', daar zit een vies smaakje aan. Dus geachte winkelketens en supermarkten, willen jullie maar even zo vriendelijk zijn deze pepernoten naar elders te verbannen, meent een nieuw opgerichte groepering. Ik ga geen namen noemen, om het extra aan te scherpen, want ik ken ook mensen die het daar helemaal niet mee eens zijn. Maar de VOC tijd liep van 1602- 1800. Er is niemand die het heeft meegemaakt. Maak het dan niet belachelijk door het af te wentelen op onze pepernoot. En wie weet wat het volgende is.

Ik hoop dat het hier bij blijft, want deze discussies halen een hoop plezier weg van dit kinderfeest. Een feest van eeuwen terug, dat pas later weer is gaan leven. Omdat we diep in ons hart het goede in de mens zoeken, een beetje in sprookjes willen geloven en de saamhorigheid en warmte zo nodig hebben.

Over enkele weken komt Sint weer naar Rijnsburg. Alle nette Sint- en Pietenfeestkleding hangt al netjes in rijen op kleur en maat uitgestald op de boot, compleet met warme maillots en mutsen. Iedereen is weer klaar het kleurrijke gezelschap te ontvangen en hun hart klopt net als het onze vol verwachting om die geweldige intocht in Rijnsburg weer mee te maken. Een enorme organisatie, die loopt als een goed geoliede machine om de vele honderden enthousiaste kinderen een middag van hun leven te bezorgen.

Allemaal mensen die met eenzelfde warmte en saamhorigheid elkaar weten te vinden, die kosten noch moeite sparen om het belangrijkste wat we hebben, onze kinderen, een geweldige dag te bezorgen. Sint bestaat, zeker in Rijnsburg.