Linda van den Berg vertelt over de bouwplannen voor het vliegveld. | Foto: pr.
Linda van den Berg vertelt over de bouwplannen voor het vliegveld. | Foto: pr. Foto: pr

Vliegveld Valkenburg herleeft in Dorpshuis

Vliegveld n Valkenburg heeft nog altijd een warme plek in het hart van veel Valkenburgers. Dat bleek wel uit de opkomst vorige week donderdagavond in het Dorpshuis in Valkenburg.

Drie sprekers brachten de geschiedenis van het vliegveld met beeld en verhaal weer even tot leven tijdens de avond van Vereniging Oud Valkenburg.

Voorzitter van de Stichting Historie Vliegveld Valkenburg Peter Korbee belicht hoe werklozen in het kader van de werkverschaffing net voor de Tweede Wereldoorlog aanlegden. Toen de Duitsers in de meidagen van 1940 aanvielen, was de landingsbaan nog niet klaar. De Duitsers waren hiervan niet op de hoogte, waardoor talloze toestellen tijdens de landing verongelukten.

Na de oorlog gebruikten eerst de Luchtstrijdkrachten en later pas de mensen van Marineluchtvaartdienst met hun Neptunes, Breguet Atlantic's en Lockheed Orions het vliegveld.

De sluiting in 2006 is voor Korbee nog altijd een emotioneel moment.

Bouwplannen en bezoekerscentrum

Linda van den Berg belicht de bouwplannen die al sinds 1994 voor de projectlocatie zijn ontwikkeld. Zijn benadrukt dat sinds dat eerste plan de aantallen huizen de discussie zijn blijven domineren. In totaal elf plannen stipt ze aan, de laatste uit 2015. Recent beïnvloedt de komst van unmanned valley de plannen voor huizenbouw.

Ruimte voor een bezoekerscentrum over de geschiedenis van het vliegveld komt er in elk geval, vertelt Marco Borst van de Stichting Historie Vliegveld Valkenburg. Plaats van handeling wordt, met enige vertraging, de telefooncentrale van het vliegveld. Topstukken zoals een Neptune motor zijn daar na een restauratie vast klaar voor.

Als ludiek afsluitend programmaonderdeel hebben Henk Imthorn en Gerrit Russchenberg van Vereniging Oud Valkenburg een quiz georganiseerd. Wie goed heeft opgelet, kan een deel van de vragen beantwoorden. Maar om ze allemaal goed te hebben, moeten de bezoekers bij voorkeur zelf de geschiedenis van het vliegveld hebben meegemaakt.


SC Monster – Valken'68

n Overtuigende winst Valken'68 0-3

voetbal n Afgelopen zaterdag speelde Valken'68 uit bij het in de tweede klasse teruggekeerde SC Monster.

Voor aanvang had SC Monster na vijf wedstrijden twee punten meer dan het deze competitie slecht gestarte Valken'68. De Valken'68 basisopstelling week niet veel af van de twee voorgaande wedstrijden. Timo Schaap ontbrak door een blessure en werd vervangen door Jaco van der Bent; Chris de Lange nam de plaats in van Rody Redel. De wedstrijd was nog geen dertig seconden oud toen Chris de Lange opstoomde aan de rechterkant, Marc Langeveld aanspeelde, die via een steekbal Jaco van der Bent vrij voor de keeper zette. Een 100% scoringskans werd te niet gedaan door de snel uit zijn goal komende keeper Willem-Jan Broch van SV Monster. Het zou de middag worden van een aantal van deze prachtige combinaties met wel een tiental 100% scoringskansen. De eerste benutte scoringskans was in de 12e minuut. Wederom een prachtige combinatie van Marc, Jaco en Selmo Kurbegovic, die als laatste behendig de keeper omspeelde en de 0-1 binnenschoof.

SV Monster dat vorig week nog met 0-3 uit had gewonnen van Soccer Boys werd deze middag niet echt gevaarlijk. Alleen bij dode spelmomenten was er wat gevaar voor het doel van de attent blijvende Valken'68 keeper Erwin van der Nagel. In de 32e minuut, een combi die begon bij Matthijs de Mooij, benutte Selmo Kurbegovic de kans om de assist van Jaco van der Bent te verzilveren tot 0-2.

De mooiste aanval van de dag leverde geen goal op. Een panna van Selmo aan de zijlijn belandde via Marc en Jaco bij de in de zestien geheel vrijstaande Chris de Lange. Iedereen dacht hij heeft de hoek voor het uitzoeken, de bal ging echter hoog over. Rust 0-2.

Na rust werd het aan Valkenkant wat slordiger. Kansen werden verprutst maar de 0-3 in de 64e minuut had de wedstrijd al definitief beslist. Een vrije trap van Marc Langeveld werd op de voor hem karakteristieke wijze binnengekopt door Arjan Haasnoot.

Valken klimt door deze overwinning weer op tot een middenmoter.

Zaterdag 3 november speelt Valken'68 1 thuis tegen DSO 1, aanvang 14:30 uur. | Foto: S. de Mooij.

Afbeelding