Schrijfavond Amnesty International

Morgen n Vrijdagavond 2 november wordt van 19 tot 20 uur aan de leestafel van 'De Burgt' een schrijfavond gehouden van Amnesty International.

Er kunnen brieven naar autoriteiten worden verstuurd waarin gevraagd wordt om op te treden tegen actuele mensenrechtenschendingen. In juni van dit jaar werden brieven geschreven voor de Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov, die kritiek had op de bezetting van de Krim. In de afgelopen week werd bekend dat het Europees Parlement hem de Sacharovprijs voor vrijheid van denken heeft toegekend.

Deze maand gaan de brieven naar Indonesië, Sri Lanka en Myanmar. Het is de laatste schrijfavond van dit jaar.

In Indonesië klaagde de Chinees-Indonesische Meliana uit Noord-Sumatra over geluidsoverlast door een moskee vlakbij haar huis. De politie pakte haar op omdat ze de islam zou hebben beledigd. Een rechter veroordeelde haar eind augustus tot anderhalf jaar gevangenisstraf voor godslastering.

In Sri Lanka verdween op 24 januari 2010 journalist en cartoonist Prageeth Eknaligoda in de hoofdstad Colombo. Zijn vrouw Sandhya Eknaligoda, inmiddels een bekende activiste, vecht sindsdien voor gerechtigheid. Vanwege haar strijd wordt ze nu op sociale media lastiggevallen en zelfs met de dood bedreigd.

Aung Ko Htwe was dertien jaar oud toen het leger van Myanmar hem ontvoerde. Hij was een kindsoldaat en vertelde onlangs over zijn ervaringen in een radio-interview. Een rechter oordeelde dat hij daarmee de staat in gevaar bracht. Hij is nu 26 jaar en zit een celstraf van tweeënhalf jaar uit.

Aan veel acties kan ook eenvoudig via internet(www.amnesty.nl) worden deelgenomen. Veel mensen in Rijnsburg maken het zich gemakkelijk door een schrijfabonnement af te sluiten. De brieven met enveloppen en postzegels worden dan 5 keer per jaar thuisbezorgd tegen vergoeding van de kosten. Opgeven voor een schrijfabonnement kan via email: elderingg@gmail.com. Bellen mag natuurlijk ook (4020815). Via dit adres en telefoonnummer kunt u zich ook opgeven als u volgend jaar maart wilt meewerken aan de huis-aan-huis collecte.


Projectlid Rijnstreekkoor

Nieuwjaarsconcert n Het Rijnstreekkoor roept zangers en zangeressen op die als (project)lid mee willen zingen tijdens het Nieuwjaarsconcert van vrijdag 18 januari.

Het Rijnstreekkoor oefent elke maandag van 20.00 tot 22.00 uur in de Immanuelkerk te Rijnsburg. Het koor repeteert momenteel voor een aantal optredens en het Nieuwjaarsconcert van 18 januari 2019. Het Rijnstreekkoor wil van Nieuwjaarsconcert een uniek concert maken, maar ook gelegenheid te geven aan scratchleden om mee te zingen en op deze wijze met het koor kennis te maken. De kosten zijn hiervoor bedragen 35 euro. Hierbij zijn oefenmateriaal en lunch inbegrepen. Projectleden die zich opgeven krijgen begin november een oefen-cd toegestuurd waar de partijen opstaan en waarmee zij thuis kunnen oefenen.

Op zaterdag 12 januari repeteren de scratchleden mee met het koor en op vrijdag 18 januari is de generale repetitie met musici en solisten en vervolgens het concert. Het aantal scratchleden dat mee kan doen is niet onbeperkt, dus wees er snel bij. Verdere informatie te verkrijgen bij nel.kraaijenoord@gmail.com, 0630167744. www.rijnstreekkoor.nl