Wim de Beer is nu ook erelid van het Genootschap Oud Rijnsburg. | Foto: Piet van Kampen.
Wim de Beer is nu ook erelid van het Genootschap Oud Rijnsburg. | Foto: Piet van Kampen. Foto: Piet van Kampen

Wim de Beer erelid Genootschap Oud Rijnsburg

Een n afscheid en toch niet helemaal een afscheid. Vorige week woensdag werd tijdens een druk bezochte jaarvergadering van het Genootschap Oud Rijnsburg afscheid genomen van Wim de Beer als bestuurslid.

Door Piet van Kampen

Hij werd tot erelid benoemd waarna voorzitter Teuntje van Delft hem de bijbehorende versierselen opspeldde. 'Wim blijft achter de schermen nog wel actief', stelde de voorzitter de aanwezigen gerust. Zijn plaats is nu ingenomen door het nieuwe bestuurslid Joan Boot.

Eerder al werd De Beer lid in de Orde van St. Jacob en werd hij vorig jaar als Lid in de Orde van Oranje Nassau Koninklijk onderscheiden. 'Mijn vader was ook een echte vrijwilliger dus dat heb ik wel van hem geërfd', vertelt De Beer daags na de bijeenkomst. 'Ik had al aangegeven dat ik zou gaan stoppen en toen Teuntje mij naar voren riep dacht ik: Nu is het echt. Ik heb het al die jaren met plezier gedaan maar blijf nog achter de schermen actief. Er komt nu meer vrije tijd voor de camping in Kaatsheuvel waar ik graag met mijn vrouw Janny naar toe ga. Ook is er ruimte om wat te klussen bij de kinderen want ja, je moet toch een beetje actief blijven anders wordt je gauw een ouwe man', glimlacht hij fijntjes. Vervolgens: 'Ik heb er nooit spijt van gehad dat ik op advies van Simon Leenheer er destijds ben bij gekomen', blikt hij terug.
Lees verder op pagina 3.

Verdiensten

Een erelidmaatschap komt zomaar niet aanwaaien, daar moet je toch wel het nodige voor de club en de maatschappij hebben betekend. Het aftredende bestuurslid maakte zich sterk voor de geschiedenis van Rijnsburg. Hij speelde een grote rol in de expositie met Veiling Flora en het Genootschap Oud Rijnsburg. Deze gezamenlijke expositie werd tijdens het 75-jarig jubileum van veiling Flora door Minister van Landbouw, Gerrit Braks geopend. 'Ook in St. Michielsgestel geboren, net als ik', vertelt De Beer die ook zijn aandeel had in het monument voor Graaf Floris. Tevens was hij actief in diverse werkgroepen voor het onderzoek naar de Joodse onderduikers in Rijnsburg. Hieruit kwam een boek voort 'Een veilig nest voor vervolgden' waarvan hij het eerste exemplaar aan Hanneke Groenteman mocht overhandigen. De grenspalen kregen dankzij zijn inzet een mooie plek en De Beer is nog bezig met de geschiedkundige achtergrond van plan De Horn. Kortom, altijd en nu in iets mindere mate, een bezig baasje dat zijn erelidmaatschap dik verdiende.