Tijdens de jaarvergadering een lezing over de gevonden vogelschaal. | Foto: PvK.
Tijdens de jaarvergadering een lezing over de gevonden vogelschaal. | Foto: PvK. Foto: Piet van Kampen

Genootschap Oud Rijnsburg is financieel gezond

n Nieuwe vrijwilligers hebben zich inmiddels aangemeld

Jaarvergadering n 'Een goed bezette vergadering', constateerde de 89-jarige heer Star. Hij was een van de velen die vorige week woensdagavond de geanimeerde jaarvergadering van het Genootschap Oud Rijnsburg in De Voorhof bezocht. Gezien de grote belangstelling- er moesten stoelen worden aangesleept- is het een terechte constatering dat de club leeft onder haar leden.

Door Piet van Kampen

Belangstelling voor Rijnsburg en haar geschiedenis is nog steeds helemaal 'in'. Weliswaar bestaat het genootschap voornamelijk uit senioren, maar de historie van het dorp met een roemrijk verleden is het waard om aan de nazaten door te geven. Het is boeiend en interessant.

Zoveel mogelijk vastleggen in beelden en documenten en nog steeds erachter zien te komen wat het dorp in het verleden allemaal betekende voor haar inwoners en welke bijzondere bevolkingsgroepen er leefden.

In haar openingswoord refereerde voorzitter Teuntje van Delft aan de leden die afgelopen jaar ontvallen zijn en stond met name stil bij het overlijden van de bekende kunstenaar Joop van Egmond, medeoprichter van het Genootschap. Vervolgens liet zij weten dat het 'een turbulent jaar was': 'Wij zijn supertrots op de opening van het Mausoleum en ons dorp met een rijke historie. Ook blijven wij ons onderscheiden met ons kleine museum. Ook het 40-jarig jubileum passeerde de revue.

Wij zijn blij dat wij na 40 jaar door kunnen met ons werk'.

Vogelschaal

Natuurlijk bleef de onlangs in Kloosterschuur opgegraven vogelschaal uit de Romeinse tijd niet onbesproken. Peter van den Bos, de archeoloog in dienst van de gemeente Katwijk vertoonde een korte film, maar moest ook toegeven dat de gemeente in gebreke is gebleven door het Genootschap niet in kennis te stellen over de vondst.

Dit unieke tastbare stukje geschiedenis staat nu in het Museum van Oudheden in Leiden en dat werd pas achteraf door het Genootschap via de media duidelijk.

'Teleurstellend', aldus Van Delft die hiermee de mening van de vergadering in nette bewoordingen weergaf.

Positieve geluiden van de schatkistbewaarder compenseerden de teleurstelling enigszins.

'Zou een replica voor ons museum mogelijk zijn?', was een vraag uit de zaal. Bepaald geen gek idee. Het bezoek aan het museum loopt op zaterdagmiddag iets terug maar daar tegenover staan steeds meer bezoeken van groepen en scholen.

Even creatief nadenken dus over de mogelijkheden om de zaterdagmiddag te promoten. Activiteiten van het afgelopen jaar werden kort genoemd en de blik vooruit is gericht op het komende jaar met diverse activiteiten en exposities.

Zeven nieuwe vrijwilligers hebben zich aangemeld en dat is een positieve ontwikkeling.

Afscheid en welkom

Na 32 jaar werd er afscheid genomen van bestuurslid Wim de Beer. Vanwege zijn vele verdiensten voor het Genootschap werd hij tot erelid benoemd en het voorstel om de vacature door Joan Boot in te laten vullen werd met een zeer spontaan applaus bevestigd.

Ter afsluiting van de bijeenkomst gaven Ellen van der Laan en Eke Poortinga een presentatie over het Doktershuis dat vroeger deel uit maakte van het gebied van de Abdij.

De woning dateert uit 1434 en diende eeuwenlang tot 1964 als woning van de huisarts vandaar de benaming Doktershuis.

Een zeer interessant onderwerp uit de rijke historie van het dorp.

Nog een nieuwtje: Een lidmaatschapskaart voor slechts € 9,50 aan iemand cadeau doen voor de feestdagen en het initiatief om lesbrieven naar scholen te sturen, gebaseerd op de Canon van Katwijk.

Een mooi instrument om de geschiedenis van de gemeente en met name Rijnsburg inzichtelijk voor de nieuwe generatie te maken.


Wim de Beer blijft bezig baasje

Vervolg n voorpagina.

Een erelidmaatschap komt zomaar niet aanwaaien, daar moet je toch wel het nodige voor de club en de maatschappij hebben betekend.

Verdiensten

Het aftredende bestuurslid maakte zich sterk voor de geschiedenis van Rijnsburg. Hij speelde een grote rol in de expositie met Veiling Flora en het Genootschap Oud Rijnsburg. Deze gezamenlijke expositie werd tijdens het 75-jarig jubileum van veiling Flora door Minister van Landbouw, Gerrit Braks geopend. 'Ook in St. Michielsgestel geboren, net als ik', vertelt De Beer die ook zijn aandeel had in het monument voor Graaf Floris.

Tevens was hij actief in diverse werkgroepen voor het onderzoek naar de Joodse onderduikers in Rijnsburg. Hieruit kwam een boek voort 'Een veilig nest voor vervolgden' waarvan hij het eerste exemplaar aan Hanneke Groenteman mocht overhandigen. De grenspalen kregen dankzij zijn inzet een mooie plek en De Beer is nog bezig met de geschiedkundige achtergrond van plan De Horn. Kortom, altijd en nu in iets mindere mate, een bezig baasje dat zijn erelidmaatschap dik verdiende.

Afbeelding