Afbeelding
Foto: pr

Verdwenen Huisnamen

Agnes Korebrits-van Egmond vraagt zich af waarom een woning een naam heeft. Hoe is de naam tot stand gekomen en wat is de betekenis hiervan. Nieuwsgierig als ze is gaat ze op onderzoek uit.

Een huisnaam blijkt niet voor eeuwig te zijn. Hieronder leest u over twee huisnamen die inmiddels verdwenen zijn: Voor 't Heen en Op 't oude nest.

Voor 't Heen

In de supermarkt spreekt Jasper van Delft me aan. Hij woont aan de Rijnsburgerweg en weet te vertellen dat de grond achter zijn huis voorheen grotendeels onbebouwd was. Zijn voormalige buren, de familie H. Bloemendaal van nummer 104, genoten met volle teugen van het uitzicht achter zijn huis. Helaas werden er op een gegeven moment grote gebouwen neergezet. Dat vond de buurman - zachtjes uitgedrukt - niet zo fijn. En daarom noemde de heer Bloemendaal zijn huis 'Voor 't Heen'. Dat verwees naar industrieterrein 't Heen in Katwijk.

Op 't oude nest

Aan de Oude Vlietweg heette een huis ooit 'Onder de toren'. Die naam is makkelijk te verklaren. De Vlietweg is pal onder de vleugels van de Grote of Laurentius Kerk met zijn mooie, grote toren. De Op het inmiddels gesloopte huis aan de Kanaalstraat nummer 39 stond lang geleden de naam 'Veldzicht'. De Kanaalstraat heette rond 1920 Buytenweg. Er stonden namelijk nog geen huizen en de straat lag buiten het centrum. Je kon tot heel ver kijken en soms zelfs de duinen van Katwijk zien. Later werden aan één kant huizen gebouwd en veranderde de straatnaam in Kanaalstraat. De woning aan de Vliet Zuidzijde nummer 9 heette eind van de twintigste eeuw 'Op 't oude nest'. Daan van Zuijlen was op die plek opgegroeid, verhuisd en weer teruggekomen.

Een oproep op de Facebook groep 'Je bent een echte Rijnsburger als' om verdwenen huisnamen te noemen, leidde tot verrassende namen als De Rimboe, Wortel en 'Hans Bliep, het lallende kadaver'. De herkomst van deze huisnamen kan ik u helaas niet vertellen.

Bij foto van 't Witte Hek

Het huis aan de Rijnsburgerweg 104 dat ooit ''t Witte Hek' heette als verwijzing naar het voetbalveld van Rijnsburgsche Boys op die plek.