Klok verzetten

Dit weekend is het weer zover. De zomertijd zit er op en we gaan de wintertijd in. Officieel gebeurd dit aanstaande zondag 28 oktober. De klok gaat dan een uur achteruit om 3.00 uur naar 2.00 uur. Lekker één uur extra slapen. Maar wellicht is dit voor de laatste keer. De Europese Commissie heeft vorig jaar al besloten dat het instellen van de zomertijd wordt afgeschaft. Maar het is aan de lidstaten of er gekozen gaat worden voor de zomertijd of wintertijd. Het kabinet gaat een representatieve steekproef laten uitvoeren om te peilen hoe de stemming is over zomer- en wintertijd. Die steekproef mag geen – verkapt – referendum heten. Ook wil de regering niet zeggen of ze de uitslag van de peiling zal overnemen.

De Europese Commissie (EC) wil vóór 1 april 2019 van alle Europese landen hun besluit horen. Het kabinet vindt dat de EC de landen te weinig tijd geeft.

Aan de hand van een representatieve steekproef wil het kabinet de voorkeur van Nederland onderzoeken. Hoe deze peiling eruit gaat zien en wanneer die gehouden wordt is nog niet bekend. In ieder geval dit weekend niet vergeten om alle klokken een uur te verzetten. Met deze wintertijd is het wellicht nu echt gedaan met het mooi weer. Het wordt al kouder en af en toe doet de wind ook aardig zijn best om even aan te wakkeren. En zo alle herfstbladeren overal en nergens te deponeren.

Zelf heb ik altijd een week nodig om aan de nieuwe tijd te wennen. De eerste dagen ben ik een uur eerder wakker. Maar mag dan nog lekker in mijn warme bed blijven liggen. Doen we 's avonds ook eerder de lampen aan en worden de kaarsen weer ontstoken, om het gezellig in huis te maken. Een ritueel dat bij het eind van het jaar hoort.

De dagen worden korter. En dat heeft ook gevolgen voor in het verkeer. Als fietser is het belangrijk dat je in het donker goed zichtbaar bent. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de andere weggebruikers. Als automobilist schrik je elke keer weer als je opeens een fietser zonder licht tegemoet komt. De landelijke Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland organiseren dit najaar weer de jaarlijkse regionale fietsverlichtingsdagen. Fietsers kunnen dan gratis hun verlichting laten controleren en zo nodig laten repareren. In deze tijd van het jaar is het extra belangrijk dat het licht op je fiets het doet. Scholieren kunnen binnenkort op de bekende schoolroutes de politiecontroles weer verwachten. Zorg voor goede verlichting zodat je door kunt rijden. Laat je zien in het verkeer.

Houdoe.