Geen Kennis- en cultuurcentrum in Noordzeepassage

besluit n 'We hebben vandaag een moeilijk besluit genomen.' Dat zei wethouder Jacco Knape vorige week donderdagavond in de gemeenteraadsvergadering. In plaats van de locatiekeuze voor het Kennis- en cultuurcentrum (KCC) in de Noordzeepassage met hart en ziel te verdedigen, werd de gemeenteraad voorgesteld om juist die veelbesproken locatie af te wijzen.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Eerder die donderdag maakt het college van burgemeester en wethouders bekend, af te zien van de Noordzeepassage als locatie voor het KCC met onder meer bibliotheek, Muziekschool en K&O. Dat nieuws slaat in als de spreekwoordelijke bom.

College besluit

In een brief legt het college uitvoerig uit welke risico's er zijn. Die risico's waren er altijd al, maar zijn de afgelopen twee weken toegenomen. Het sentiment binnen de Vereniging van Eigenaren van de Noordzeepassage is negatief. Ondanks uitvoerige gesprekken met betrokkenen en het aanreiken van tegemoetkomingen en handreikingen blijft dat beeld bestaan. Hierdoor wordt de kans op vertraging van het besluitvormingsproces steeds groter en neemt het gevaar toe dat dit kosten veroorzaakt die niet meer binnen het huidige budget kunnen worden opgevangen.

Er zijn twee hoofdredenen voor die ommezwaai. De Vereniging van eigenaren (Vve) van de Noordzeepassage is tegen en de bouwkosten vormen een te groot risico. Precies de twee belangrijkste voorwaarden om het hele plan uit te kunnen voeren: instemming door de Vve en maximaal 11 miljoen euro en geen cent meer.

Toenemende bouwkosten

Wethouder Knape vertelt, dat hij bij de laatste bespreking met bewoners (twee dagen voor de raadsvergadering) een lijst kreeg. 'Met 17 handtekeningen van de 26 die tegen het KCC zijn. Ook het feit, dat de gemeente hun lijst met adviezen heeft overgenomen, heeft daar niets aan veranderd.' Voeg daar ook nog eens de toenemende bouwkosten door de groeiende markt en het college kon niet anders dan besluiten de locatie op te geven. Niet alleen een teleurstelling voor het college, aldus Knape, maar ook 'vele mensen die uitkijken naar nieuwe innovatieve ontwikkelingen'.

'Als Hart Voor Katwijk hadden wij nooit gedacht, dat wij een collegevoorstel over het KCC zouden steunen', merkt Leon Krijgsman met enige ironie op.

'Dit is een trieste avond', vindt Nico van Hoogdalem (VVD). 'Maar een compliment aan het college voor het nemen van deze beslissing. Chapeau.'

Andere tegenstanders zijn niet zo positief en gaan in de aanval.

'Schandelijk hoe het hele proces is gegaan', stelt Sonny Spek van DURF. Hij verwijt de wethouder 'een laconieke houding over de zware eisen die gesteld zijn en niet terugkwamen in raadsvoorstel'.

Jaap Haasnoot van KiesKatwijk spreekt onder meer van een 'mislukking' en 'een blamage'. 'Dit was allemaal te voorzien geweest.' Volgens Haasnoot is er sprake van 'slecht bestuurlijk management'. 'Het college verschuilt zich achter de Vve. Het openbaar bestuur is te kakken gezet.' Hij vindt het vreemd, dat niemand het boetekleed aantrekt. 'Hebben wij nog wel vertrouwen in het college?'

Nelly Smits (Fractie Smits) wijst Haasnoot erop, dat de gemeenteraad dan ook de hand in eigen boezem moet steken. 'Als raad hebben wij het zo door laten gaan.'

PvdA reageert gematigder. 'Dit is de juiste beslissing. Wij blijven voorstander van een goede biebfunctie. In het centrum of daarbuiten. Ik zeg daarom: ga door. Dit is de kans om te gaan kijken naar een breed gedragen locatie', stelt Matthijs van Tuijl voor.

Daar sluiten meerdere partijen zich bij aan.

'Er moet wel iets gebeuren met de bibliotheek en de muziekschool', erkent Wouter-Jan Vroegindeweij (SGP).

René Slootweg: 'GemeenteBelangen is nog steeds voorstander van een kennis- en cultuurcentrum. Met de muziekschool en K&O. Daar moeten we nieuwe kaders voor stellen.'

'Dit besluit juicht niemand toe en valt zwaar. Maar nu moeten we diep ademhalen en een nieuwe stap maken', vindt Ton de Vries van de ChristenUnie.

'Het CDA was altijd een warm voorstander en blijft onverminderd positief over de toegevoegde waarde van een kennis- en cultuurcentrum', aldus Barend Tensen.

'Laten we kort bezinnen en dan kijken hoe we verder willen met dit project.' Ralf Boland van D66 hoopt daarbij wel, dat het niet weer 13 jaar gaat duren.

'Ik bespeur dat veel partijen verder willen nadenken over de toekomst en het zoekgebied. Dat waardeer ik zeer', zegt wethouder Knape. 'Die handdoek pak ik graag op. Maar nu is het tijd om dit af te ronden en daarna gaan we naar de toekomst kijken.'