Max Hudepohl in actie tijdens RBB- Katwijk. | Foto: Hans Heemskerk.
Max Hudepohl in actie tijdens RBB- Katwijk. | Foto: Hans Heemskerk. Foto: Hans Heemskerk

Verliespartij in matige derby

n Rijnsburgse Boys-Katwijk 1-2

Sentimenten n De aanloop van de ´clash´ tussen Rijnsburgse Boys en Katwijk was wellicht spectaculairder dan de wedstrijd zelf.

De geblesseerde aanvoerder van vv Katwijk, Marciano Mengerink, ontving van de supportersvereniging van Rijnsburgse Boys (HKR) een mooie fruitmand waarin opvallend veel uien waren verwerkt. De topscorer kon erom lachen. Ook de laatste training van de Boys op donderdagavond deed de HKR van zich spreken. Met een vuurwerk dat in het hele dorp te horen was, werden spelers en staf aan het einde van de training een hart onder de riem gestoken. De toon was gezet voor een wedstrijd die net even meer sentimenten losmaakt dan, bijvoorbeeld, tegen Jong Almere City.

De nacht voor de derby is er ook altijd een om in de gaten te houden. Als iedereen droomt van een mooie wedstrijd, is er op Middelmors steevast een aantal vrijwilligers aanwezig die de boel nauwlettend in de gaten houdt. Ook nu moesten zij de politie verwittigen van het feit dat een aantal aanhangers van de club uit Katwijk Noord een lading mandarijnen op veld 1 wilde dumpen. Dit kon maar net worden voorkomen en ´s middags lag het veld er, zoals gewoonlijk, onberispelijk bij. De beide supportersgroepen waren in slagorden lopend naar Middelmors gekomen en hadden hun plekken gescheiden van elkaar ingenomen. De een aan de lange zijde, de andere op de korte kant voor de kantine. Of het aan het verloop van de wedstrijd lag of aan iets anders. We zullen het niet weten, maar het oranje deel van de supporters liet zich meer horen dan het geel-zwarte. Dat is jammer, want juist in de tweede helft kon Rijnsburgse Boys wel een steuntje in de rug gebruiken.

Tien minuten na de rust was Katwijk op een 1-2 voorsprong gekomen door een doelpunt van Jordy Hilterman. In de bijna veertig minuten die nog volgden kon Rijnsburgse Boys het verschil niet maken. Er waren wat mogelijkheden voor beide teams maar gescoord werd er niet meer. De ervaring en slimmigheidjes van de Katwijkers gaf de doorslag. De eerste keer dat Cees Bruinink op Middelmors won. Dat was hem in eerdere seizoenen dat hij aan het roer stond bij Katwijk nog niet gelukt, zo merkte de interim trainer fijntjes op.

Hij zag zijn ploeg vijf minuten voor de rust op voorsprong komen. Prima doelpunt van Jan Willem Tesselaar. Masies Artien scoorde in de extra tijd van de eerste helft de gelijkmaker. Meer zat er voor Rijnsburgse Boys gewoon niet in. Zeker niet nadat de duizelige Jeffrey Jongeneelen het veld noodgedwongen moest verlaten. Zijn vervanger, oud Katwijk spits Frank Tervoert, probeerde het wel, maar kon de hem geboden kansen niet verzilveren.

Misschien lukt het hem a.s. zaterdag mocht hij weer aantreden in de uitwedstrijd tegen Barendrecht.


Permanente expositie over Engelandvaarders

n Met authentieke documenten en foto's

verhalen n In het Katwijks Museum is zaterdag 13 oktober een permanente expositie geopend over Engelandvaarders.

Deze expositie bestaat uit een vitrineladenkast en een groot interactief scherm.

Het geheel is ontwikkeld en gefinancierd door St. Monument Engelandvaarders Katwijk.

Het scherm vertelt aan de hand van foto's en filmfragmenten het verhaal van jonge mannen die per kano vanaf het strand van Katwijk probeerden Engeland te bereiken.

Tevens worden de ontsnappingen getoond van 30 Katwijkers die Engelandvaarder zijn geweest.

Willem van der Plas, schrijver van het boek over mensen die op zee gebleven zijn, heeft recent de verhalen van deze Katwijkers in archieven gevonden.

Nabestaanden van deze Katwijkers hebben authentieke documenten, foto's en onderscheidingen beschikbaar gesteld. Deze zijn voorzien van het persoonlijke verhaal te zien in de vitrineladen.

De opstelling Engelandvaarders bevindt zich op de bovenste verdieping van het Museum en is onderdeel van 'Katwijk in vogelvlucht'.

Belangstelling voor de nieuwe vitrinekast. |Foto: MvR