Maandag 29 oktober vliegt Rosita Varkevisser naar Ghana. | Foto: Piet van Kampen.
Maandag 29 oktober vliegt Rosita Varkevisser naar Ghana. | Foto: Piet van Kampen. Foto: Piet van Kampen

Rosita volgt haar hart naar Ghana

n Verloskundige zorg steunen en ontwikkelen

hulp n Er zijn landgenoten die een roeping hebben om de medemens in de Derde Wereld te ondersteunen. Een flink aantal ging Rosita Varkevisser (29) al voor en komende maandag 29 oktober vertrekt zij samen met Heleen Hoek naar Yendi in Ghana voor haar missie. Zij verblijven daar drie maanden.

Door Piet van Kampen

De in Katwijk geboren, maar in Rijnsburg opgegroeide Rosita, werkt als gespecialiseerd verpleegkundige in het Geboortehuis in het LUMC waar zij met name verloskundige zorg doet. Samen met Heleen Hoek bezocht zij anderhalf jaar geleden een collega die al in het hospitaal in Yendi werkzaam was.

Heleen is degene die in 2015 de Stichting Labourward oprichtte die zich ten doel heeft gesteld om de verloskundige zorg in Ghana te ondersteunen. En verder te ontwikkelen. 'We gaan helpen de zorg daar te verbeteren want het sterftecijfer is er nog hoog', licht Rosita toe. Tijdens die reis gingen wij het hele land door en ziekenhuizen bezoeken. Daar heb ik toen de inspiratie opgedaan om er ook te gaan helpen. Ik doe het vanuit mijn geloof', geeft zij open en eerlijk aan. 'Eigenlijk had ik al vaker de gedachte om ooit een keer naar Afrika te gaan en nu gaat het echt gebeuren'.

Zoals gezegd is het een stichting die de verloskundige zorg in het Central Hospital en Yendi Hospital wil steunen en ontwikkelen. De nog jonge stichting is afhankelijk van donaties. Afgelopen zomer kon er al een container met spullen worden verscheept en deze gaan Rosita en Heleen daar uitpakken en installeren. 'Wij willen daar onze kennis in de praktijk brengen en ons daar ook oriƫnteren'. Dit jaar is de spaaractie in de Protestante Kerk in Rijnsburg bestemd voor een bloedbank in Yendi. Daarnaast is elke donatie van harte welkom voor dit goede doel.

Alle informatie over de stichting en mogelijke donaties en sponsoring is terug te vinden op www.labourward.nl.


n Nog geen besluit bijdrage ijsbaan Leiden

schaatsen n Het leek er op, dat de gemeenteraad vorige week donderdagavond geen 388.000 euro zou uittrekken voor een 333 meter baan in de nieuwe ijshal in Leiden. Maar dat besluit is uitgesteld tot de vergadering op 22 november. Met de hoop van de voorstanders om in ieder geval de SGP te overtuigen van nut en noodzaak van zo'n langere baan.

De gemeente Leiden gaat een nieuwe ijshal bouwen met een 250 meter baan. De schaatsverenigingen in de regio willen graag een 333 meter baan en dat kan, maar Leiden vindt dat de regiogemeenten dan mee moeten betalen. In totaal gaat het om 3,2 miljoen euro, waarvan 388.000 euro voor de gemeente Katwijk.

Het college van burgemeester en wethouders staat er niet onwelwillend tegenover, maar laat een beslissing nadrukkelijk over aan de gemeenteraad. En die is verdeeld.

Het CDA is groot voorstander. 'De Katwijkse ijsclubs ontvangen geen cent subsidie en bedruipen zichzelf, in tegenstelling tot andere sporten. We kunnen nu iets moois neerzetten voor de schaatssport en de duizenden recreatieve schaatsers', vertelt Irene van der Plas. Ook GemeenteBelangen is positief. 'Het gaat om een eenmalige bijdrage voor iets wat tientallen jaren meegaat. Dit is een mooie kans', aldus Amy Guijt. 'Als gemeente zouden wij die ijsbaan nooit zelf kunnen aanleggen. Wij zijn voorstander van bijdragen aan regionale voorzieningen', vult Ralf Boland van D66 aan.

De tegenstanders vinden het bedrag te hoog. Te veel geld voor een relatief te kleine groep, stelt Hart Voor Katwijk. Zo denkt VVD Katwijk er ook over. PvdA en Fractie Smits vinden een 250 meter baan voldoende. Zij zien geen meerwaarde in een 333 meter baan. 'De vraag is of dit bedrag wel goed besteed is. Hierop ingaan zou een precedent scheppen', is de mening van Jaap Haasnoot van KiesKatwijk. DURF vindt zo'n groot bedrag investeren niet verantwoord. 'Een afweging van kosten en baten', legt Arie van Rooijen uit.

De ChristenUnie heeft vooral veel moeite met de dekking. Het gevraagde bedrag zou uit de algemene reserve moeten komen. 'Is dat verantwoord?

Grootste twijfelaar is de SGP, ook vanwege die dekking. Om de Katwijkse ijsclubs toch een kans te geven, stelt SGP voor om het bedrag te verlagen naar 260.000 euro, waarvoor wethouder Adger van Helden een nieuwe dekking moet vinden. En waarbij de ijsclubs het resterende bedrag bijeen moeten brengen. Na een schorsing werd dit voorstel door de raad gesteund.

Aan wethouder Van Helden de taak om een andere dekking te zoeken.