'Fusiepartner Dunavie uit het oosten?'

Ingezonden n SHD. Waar de drie wijzen lang geleden uit het oosten kwamen, is dat mogelijk ook de windrichting waar een fusiepartner van woningcorporatie Dunavie vandaan kan komen.

Want dat Dunavie op zoek is naar een fusiepartner blijkt niet alleen uit de berichten in de media. Cees Oostindie, voorzitter van de Stichting Huurdersbelangen 'de Duinstreek' (SHD): 'Officieel wisten we als SHD nog van niks toen we door derden al werden bevraagd op blijkbaar aanwezige fusieplannen bij Dunavie. Nu ze hiermee de openbaarheid zijn ingegaan, kunnen we bijna gaan kwartetten met namen van corporaties die als fusiepartner worden genoemd. Opvallend vindt de SHD dat Leiden vaak wordt genoemd. Maar laat ik helder zijn, de SHD is faliekant tegen een fusie van Dunavie'.

In de Woningwet 2015 zijn aan huurdersorganisaties als de SHD meer bevoegdheden toebedeeld zoals o.a. de zienswijze bij verbindingen en fusie. In de artikelen 21 en 53 van genoemde wet is vastgelegd dat de huurdersorganisaties instemmingsrecht op dit punt hebben. Oostindie: ,,Ik heb direct op de vraag van een journalist gemeld, als eerste reactie wat betreft de fusiedrang van Dunavie, dat door Katwijkse huurders opgebracht huurdersgeld louter moet worden geïnvesteerd in het onderhoud, renovatie en indien nodig sloop en nieuwbouw van betaalbare, kwaliteitsvolle sociale huurwoningen op Katwijks grondgebied."

Een woordvoerster van Dunavie liet weten dat 'ontwikkelingen in de samenleving aan de orde van de dag zijn en er vele nieuwe vragen ontstaan' en dat 'we de woonlasten allemaal willen beperken'. Oostindie: 'Die tweede uitspraak begrijp ik, maar handel er dan ook naar als Dunavie. Waarom toch die huurverhogingen? Waarom lukt het Dunavie niet om nieuwbouw in de prijsklasse tot € 628,- te realiseren? En de eerste uitspraak… ik kan er geen touw aan vastknopen wat voor argument dit is om te willen fuseren. Ik heb het meer gezegd dat Dunavie met 70% huurwoningen van voor 1970 al een prima uitdaging in Katwijk heeft. De financiële mogelijkheden zijn er, waarom dan fuseren?'