De griepprik

Zorggroep n Katwijk. Tot laat in de herfst kan het nog zomer lijken, maar de winter komt er toch echt aan: het seizoen van hoesten en snotteren, van grieperigheid tot echte griep.

Echte griep wordt veroorzaakt door het griepvirus. Een andere naam voor echte griep is influenza. Infuenza is een besmettelijke ziekte die zich snel verspreidt. Elke winter krijgt gemiddeld 1 op de 10 mensen echte griep. Als veel mensen tegelijk griep hebben, noemen we dat een griepepidemie. Echte griep wordt vaak verward met een 'gewone' verkoudheid, maar het zijn twee verschillende ziektes. Voor de meeste mensen is influenza een ziekte die weliswaar vervelend is, maar die ook weer vanzelf weer overgaat. Je hebt dan een week last van hoge koorts, hoesten en spierpijn. Sommige mensen kunnen echter ernstig ziek worden door de griep. Zij kunnen bijvoorbeeld een longontsteking krijgen of uitdrogen door een vochttekort.

De griepprik is bedoeld voor mensen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door de griep. Als u tot een risicogroep behoort, krijgt u het advies van uw huisarts om elk jaar de griepprik te halen en ontvangt u elk najaar een uitnodiging voor de griepprik. De risicogroep bestaat uit iedereen van 60 jaar en ouder én mensen die een aandoening hebben aan harten bloedvaten, longen of nieren. Ook mensen met suikerziekte lopen extra risico, evenals mensen met een verminderde weerstand door een ziekte, een medische behandeling (bijvoorbeeld een chemokuur) of bepaalde medicijnen die de weerstand verlagen. De gevolgen van influenza kunnen bij deze mensen ernstiger zijn.

De uitnodiging voor de griepprik krijgt u van uw huisarts. U krijgt de griepprik dan gratis. De beste tijd daarvoor is tussen half oktober en half november. Wacht niet tot de griep heerst. De griepprik werkt namelijk pas na twee weken. Heeft u koorts als u de griepprik wilt halen? Dan kunt u de griepprik beter even uitstellen. Bij een verkoudheid kunt u de griepprik wel gewoon halen.

De griepprik heeft geen vervelende bijwerkingen.

Het enige is dat sommige mensen even een wat beurse plek kunnen voelen op de plek waar zij geprikt zijn (de bovenarm). In tegenstelling wat sommigen denken, word je niet grieperig of verkouden van de griepprik.
Uiteraard blijft het uw eigen keuze om de griepprik te halen, maar het advies van de huisartsen is duidelijk: doen!

Mocht u toch influenza krijgen, probeer dan anderen niet te besmetten. Raak zo min mogelijk uw neus en mond aan, bedek uw neus en mond als u moet hoesten of niezen. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze weg na één keer gebruik. Was regelmatig uw handen met water en zeep.