Zaterdag 13 oktober spectaculaire opening Katwijk van Oranje. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Zaterdag 13 oktober spectaculaire opening Katwijk van Oranje. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto:

'Katwijk van Oranje' spectaculair van start

n Met eigen magazine en verrassend programma

festival n Vijf weken lang, van 13 oktober tot en met 17 november, staat Katwijk op verrassende wijze in het teken van verzet, bevrijding en Engelandvaarders. Met bijzondere evenementen, muziek, exposities en nog veel meer. De spectaculaire opening vindt zaterdag 13 oktober om 10.00 uur plaats compleet met de Band of Liberation, een overvliegende Dakota met parachutisten, historische voertuigen en hoofdrolspelers uit de musical Soldaat van Oranje.

De afgelopen weken werkten Katwijk Marketing, het team 'Katwijk van Oranje' en Uitgeverij Verhagen nauw samen aan het 'Katwijk van Oranje Magazine'. In dit magazine wordt uitgelegd wat de gedachte is achter dit spektakel en uiteraard het hele programma gepresenteerd. 'Wij zijn er trots op als mediapartner aan dit gigantische project bij te dragen', legt Dirk Bouman, directeur van Uitgeverij Verhagen uit. 'Als je zo'n spektakel voor je eigen dorp van de grond tilt, verdient het ons aller steun.'


Theatertent

Piet de Vries, citymanager en mede-initiatiefnemer van 'Katwijk van Oranje' is blij dat Verhagen het op deze manier oppakt en heel Katwijk en omgeving op de hoogte houdt van alle activiteiten. 'We starten om 10.00 uur met de Band of Liberation en de DVS Juniorenband', legt de Piet de Vries, uit. 'Zij maken samen met de Liberation Harley Veteranen Club en de Club van Historische Voertuigen WOII een rondgang door het dorp. Als ze om 10.30 uur terug zijn bij de TheaterTent wacht daar een heel gezelschap bevrijde burgers compleet met vlaggetjes en enthousiaste begroetingen.'

Meet & Greet

'Na de opening door burgemeester Cornelis Visser vliegt er om 11.00 uur een DC-3 Dakota over, die bij goed weer en daar ziet het wel naar uit, een aantal parachutisten zal droppen boven de TheaterTent. We mogen zelfs als speciale gasten twee hoofdrolspelers van de musical 'Soldaat van Oranje' verwelkomen. Peter Tuinman, die de rol van Van 't Sant, de adjudant van Koningin Wilhelmina vertolkt en Henriette Tol in haar rol als Koningin Wilhelmina. Met hen is er een speciale Meet & Greet en bestaat de mogelijkheid met hen te praten en op de foto te gaan. Dus we gaan goed van start.'

Dakota

'De grote trekker voor de komende periode is de Dakota, die gedurende het evenement langzaam wordt opgebouwd in de TheaterTent op het Strandplein.

De bekende zandsculptuur-kunstenaar Wilfred Stijger zal het vliegtuig, bestaande uit een aantal originele onderdelen en maar liefst 165 ton zand, tot leven brengen. Van maandag tot en met zaterdag te bezoeken. Daarnaast is er een fototentoonstelling samengesteld door onze lokale historische genootschappen.'


Gala

Elke zaterdag is er een voorstelling van 'Muziek van Oranje', met gelegenheidscombinaties van lokale muziekverenigingen en koren, er zijn exposities, fiets- en wandeltochten en diverse activiteiten. Op zaterdag 17 november sluiten we af met een gigantisch gala. Kortom, geniet van alle activiteiten en ik hoop dat iedereen er 13 oktober bij is.'

Op de foto: Dirk Bouman, directeur Uitgeverij Verhagen, Annemarie Guijt Katwijk Marketing, Piet de Vries Katwijk Marketing, Teuntje van Delft, hoofdredacteur Uitgeverij Verhagen, Bjorn Slootweg Katwijk Marketing.


Ballonnen zijn uit de tijd

Anders n Iedereen van boven de 30 jaar heeft vroeger vast wel ballonnen opgelaten tijdens festiviteiten op school of rond Koninginnedag.

Soms met een kaartje eraan met je eigen adres. Na weken kwam er dan bericht terug, dat jouw ballon ergens in Frankrijk terecht was gekomen. Maar het merendeel van die ballonnen kwamen in de natuur of in zee terecht. En dat heeft gevolgen voor het milieu. Zodanig zelfs, dat sinds een aantal jaar het oplaten van ballonnen onder vuur ligt.

Niet meer passend

Vorige week besloot de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen om het gebruik van ballonnen tijdens Koningsdag te ontmoedigen.

Reden voor die ontmoediging is duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. 'De KBOV vindt het gebruik van ballonoplatingen niet meer passend in een wereld waarin we meer en meer de verantwoordelijkheid nemen om het leven te beschermen tegen milieuvervuiling.

De KBOV stimuleert daarom haar leden om alternatieven voor ballonoplatingen te gebruiken die het Koningsdagfeest of andere festiviteiten feestelijk kunnen inluiden.

Alternatieven zijn: bellenblazen, zwaaien met gekleurde linten en vliegeren.

Reacties

De Rijnsburgse Oranjevereniging laat weten zich nog niet te hebben ingelezen. 'We zijn op dit moment druk bezig met het evalueren en organiseren van een nieuwe feestweek.' De vereniging heeft daarom nog geen standpunt ingenomen.

Wat de Valkenburgse Oranjeverenigingen en die in Katwijk van de actie vinden, is ook nog niet duidelijk.

Stichting de Noordzee laat in haar nieuwsbrief weten, zeer blij te zijn met het besluit van de KBOV. 'Mooi nieuws', stelt de stichting. 'Gemiddeld worden er 12 ballonnen per 100 meter strand gevonden. Er belanden rond de 230.000 ballonnen per jaar in de Noordzee. Veel worden er opgelaten tijdens Koningsdag. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien de ballonnen aan voor voedsel en raken verstrikt in de ballonlinten.'