Afbeelding
Foto: PR

Jerinka

Agnes Korebrits-van Egmond vraagt zich af waarom een woning een naam heeft. Hoe is de naam tot stand gekomen en wat is de betekenis hiervan. Nieuwsgierig als ze is gaat ze op onderzoek uit.

Jan van Egmond, zoon van Jan de Doorn, belt me enthousiast op. Hij wil vertellen over een huisnaam en vraagt of ik een keertje langs wil komen. Natuurlijk wil ik dat en we maken een afspraak.

Woonboot

Het was omstreeks 1956. Jan had een mooie woonboot gekocht. Van de provincie moest je destijds een naam geven aan een woonboot. Na even puzzelen bedachten Jan en zijn vrouw Riek de naam Jerinka.

Die naam is samengesteld uit de letters van de voornamen van het echtpaar. Na acht jaar prettig wonen op de woonboot verruilde het echtpaar deze voor een houten huis aan de Valkenburgerweg 100. Destijds hoorde deze grond trouwens nog bij gemeente Oegstgeest. En ook deze woning kreeg de naam Jerinka.

Helaas brandde het huis in 1972 af tijdens de kerst. Alles was weg; dierbare foto's waren verdwenen en ook van het bord was geen spoor meer te bekennen.

Bloemen

Jan vertelt een leuke anekdote over de woonboot. Hij wilde als ligplaats graag een sloot, op de plek waar nu de Rijnsburgse tennisbanen zijn. Aan beide kanten was bollenteelt en de eigenaar van die grond was Klaas Zandbergen, ook wel bekend als Klaas de Bok.

Jan trok de stoute schoenen aan en vroeg aan Klaas: "Mag ik daar m'n boot leggen?" Het antwoord was: "Ja hoor, dat mag van mij." "En wat moet dat kosten?" Daarop antwoordde Klaas: "Twee bossen bloemen. Eentje in de zomer en eentje in de winter. En die mag je bij m'n vrouw brengen."

En zo geschiedde. De acht jaar dat Jan in de woonboot woonde, bracht hij 's zomers en met kerst een bos bloemen bij Zoetje Zandbergen.

Helaas is van Jerinka geen foto meer te vinden.

Heeft u informatie over een huisnaam? Agnes hoort of leest het graag. U kunt haar bellen op 06-50524448 of mail via huisnamen@hotmail.com.