Vertrek transport

Hulpgoederen n Morgen, vrijdag 5 oktober om 06.00 uur vertrekt vanuit De Burgt aan het Burg. Koomansplein in Rijnsburg het jaarlijkse grote transport van werkgroep De Ruyter naar Oekraïne. De mensen daar kijken er al reikhalzend naar uit. Zorg dat je er bij bent om de mannen een hart onder de riem te steken en uit te zwaaien. Vanaf 05.15 uur staat koffie en thee klaar. Neem ook eens iemand mee, die zo'n vertrek nog nooit heeft mee gemaakt.


Tweede leven voor Maranathakerk

Onderzoek n In juni van dit jaar liet de Protestantse Gemeente Rijnsburg (PGR) als eigenaar van de Maranathakerk weten op zoek te zijn naar een nieuwe bestemming voor deze leegstaande kerk. De PGR heeft in samenspraak met de gemeente Katwijk aan onafhankelijk adviesbureau Het Oversticht in Zwolle, gespecialiseerd in cultuurhistorie en herbestemming, gevraagd de mogelijkheden voor herbestemming te onderzoeken. Dit mede gezien de (mogelijke) status als gemeentelijk monument. De PGR hoopt op een duurzame invulling voor de nu leegstaande kerk, die recht doet aan de plek in de wijk en respectvol is ten opzichte van de oorspronkelijke functie. Het Oversticht zal de belangstelling van initiatiefnemers inventariseren. De groep Gideon heeft de kerkenraad van de PGR deze week in een brandbrief laten weten dat dit wellicht een laatste kans is om fouten uit het verleden te herstellen. Zij hebben er veel voor over om de Maranathakerk een tweede leven te gunnen. 'Dit proces is momenteel in volle gang. Onze gemeente wordt daar op gepaste wijze en te zijner tijd volledig over geïnformeerd. De wijze waarop wordt door onszelf bepaald en kan niet door derden worden opgelegd', zo is de reactie van Jeroen Ravensbergen, voorzitter van PGR.


Jos Wienen extra zwaar beveiligd

Politie n De burgemeester van Haarlem kreeg twee weken geleden al extra beveiliging bij zijn huis na een bedreiging. Ook op het gemeentehuis op de Grote Markt is zijn beveiliging opgeschroefd. Zwaar bewapende agenten bewaken daar sinds dinsdag jl. de deur.

Het Openbaar Ministerie (OM) laat aan de NOS weten dat die bewaking inderdaad te maken heeft met de beveiliging van Wienen.

Ook zijn voorganger, Bernt Schneiders, werd al eens bedreigd in Haarlem. De oud-burgemeester kreeg in 2015 extra beveiliging nadat zijn auto in brand was gestoken.

De daders werden toen gezocht in kringen van motorclubs. De daders achter de bedreiging van Wienen kunnen uit diezelfde richting komen. Wienen voorkwam dat de Hells Angels een nieuw clubhuis openden. Daarnaast werd het clubhuis van motorclub No Surrender gesloten na een politie-inval. Het OM doet verder geen uitspraken over de bedreigingen. Wienen was van 2001 tot 2016 burgemeester van Katwijk.