Om onder meer de zorgkosten te kunnen blijven betalen, wordt de OZB verhoogd, aldus wethouder Van Helden.      | Foto: SKvD
Om onder meer de zorgkosten te kunnen blijven betalen, wordt de OZB verhoogd, aldus wethouder Van Helden. | Foto: SKvD Foto: SKvD

Woonlasten volgend jaar 10% omhoog

Begroting n 2019-2023.De onroerendezaakbelasting (ozb) wordt volgend jaar met 10 procent verhoogd. Parkeren wordt een dubbeltje per uur duurder. De toeristenbelasting wordt met 30 procent verhoogd.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

'Maar de woonlasten blijven in Katwijk gemiddeld goedkoper dan in de buurgemeenten', verzekert Adger van Helden, wethouder financiƫn vorige week donderdag bij de presentatie van de gemeentebegroting voor 2019 en de meerjarenbegroting tot en met 2023.

In die begroting staat hoeveel geld de gemeente binnenkrijgt en waar dat aan uitgegeven wordt. De gemeente krijgt onder meer geld van de overheid (algemene uitkering en uitkeringen voor speciale doeleinden) en door het innen van lokale heffingen. Die inkomsten worden besteed aan bijvoorbeeld groen, leefbaarheid, veiligheid, wegen en zorg.

Uitdagingen

'Die begroting is op orde, maar voor de toekomst zijn er wel uitdagingen', geeft wethouder Van Helden aan. Een van die uitdagingen is de zorg. 'Katwijk geeft meer uit aan het Sociaal Domein dan de gemeente van het rijk krijgt.' Volgend jaar verwacht de gemeente 5,2 miljoen euro zelf bij te dragen aan de zorg 'en dit bedrag groeit'.

Die uitdaging gaat de gemeente op de volgende manier aanpakken: 'We willen slimmer met ons eigen vermogen omgaan, maar vragen ook een bijdrage van bewoners en bezoekers', aldus Van Helden.

Een eigen bijdrage van bewoners komt onder meer door de ozb met 10 procent te verhogen. Dat komt neer op een verhoging van 20 tot 30 euro per huishouden, met een gemiddelde woningwaarde van 262.000 euro.

Omdat ook de afvalstoffenheffing jaarlijks hoger uitpakt, stijgen de totale woonlasten volgend jaar met zo'n 35 euro naar 735,89 euro, oplopend naar 810,34 euro in 2023.

Op de grafiek hieronder is het verloop van de woonlasten te zien. Daarin is ook het bedrag opgenomen dat waterbedrijf Dunea aan haar gebruikers berekent. Dat heeft te maken met de precariobelasting. Gemeenten mogen tot 2022 precario heffen op waterleidingen in gemeentegrond. Dunea berekent die precario door aan haar gebruikers, wat neerkomt op zo'n 30 euro per jaar. Dat bedrag is te vinden op de afrekening van Dunea.

Met ingang van 2019 wordt parkeren duurder. Het tarief voor straatparkeren en de parkeergarages gaat met een dubbeltje per uur omhoog. De gemeente verwacht daardoor jaarlijks 125.000 euro aan extra parkeeropbrengsten.

Ook de toeristenbelasting wordt verhoogd. Noodzakelijk, aldus het college, vanwege de investeringen in het voorzieningenniveau. In 2020 wordt die belasting verhoogd met 30 procent, wat 100.000 euro op moet leveren.

Zelfs met die verhoging 'zit Katwijk nog steeds (ruim) onder het gemiddelde tarief in de regio', staat in de begroting.

Niet meer doen

Wat het 'slimmer met het eigen vermogen omgaan' betreft: de gemeente gaat kijken naar 'wat doelmatig en effectief is en er moeten soms ook keuzes worden gemaakt om bepaalde dingen niet meer te doen'.

Zo is de al decennialang veel besproken Verlengde Westerbaan verdwenen uit de begroting. Van Helden: 'Het blijft voor ons een groot item, maar op korte termijn is het niet haalbaar.'

De gemeenteraad beslist op donderdag 8 november of zij het eens is met de plannen die in de begroting staan. Het is aan de raad om de prioriteiten aan te geven.

Foto onder: De OZB is gebaseerd op een gemiddelde WOZ-waarde van 262.000 euro.


De OZB is gebaseerd op een gemiddelde WOZ-waarde van 262.000 euro. | Foto: pr