Bedankt Luus

Binnen één minuut had ze mijn hart veroverd, die tienjarige demonstrante uit Rijnsburg. Dat is niet zo vreemd want ze werd werkelijk hartverwarmend omschreven in de column "60 seconden" van LD columnist Paul van der Kooij. Tienjarige Luus liep zaterdag jl. mee in de demonstratie voor vluchtelingenkinderen in Katwijk. Ze wist volgens Paul heel goed waar ze voor in actie was gekomen: voor kinderen en hun ouders die in het Asiel Zoekers Centrum al jarenlang wachten op erkenning. Tja, hoe leg je een kind van tien zo'n complex verhaal uit. Hoe leg je eindeloze verblijfsprocedures uit. Zou ze begrijpen dat er inmiddels een complete asielzoekers industrie is ontstaan waar talloze slimme mensen hun zakken vullen door radeloze mensen telkens weer nieuwe hoop te beloven. Luus deed vorige week zaterdag wat wij achterwege lieten: ze kwam daadwerkelijk op voor die minderbedeelden. Ze zou eigenlijk een erepodium moeten krijgen op de Facebookpagina "Je bent een echte Rijnsburger…". Want dat is zij! Door de eeuwen heen hebben wij Rijnsburgers ons ingezet voor vervolgde medemensen, denk aan Spinoza. Onderdak geboden aan andersdenkenden, denk aan de Collegianten. En nog niet zo heel lang geleden opgejaagde Joodse kinderen een tijdelijk thuis gegeven. Dat deden wij Rijnsburgers gewoon. Nu maken velen van ons zich via de sociale media dag in dag uit druk over oneindig veel, voornamelijk bijzaken. Luus en haar familie kijken verder en dat is fijn om te weten. Voor hen telt de hele wereld.

Vanavond spreekt de gemeenteraad over het feit of de Noordzeepassage zal worden omgebouwd tot bibliotheek en cultuurcentrum. Die verbouwing gaat op z'n minst 11 miljoen euro kosten, en zo'n beetje heel Katwijk is er op tegen. De gemeenteraad zag het hele plan 6 maanden geleden ook niet echt zitten. Vanavond zal blijken of ze er nog steeds zo over denken. Ik ben benieuwd.

Het leek hem zo'n mooi plan, die enthousiaste bewoner uit de wijk Westerhaghe. De al jaren lege en flink vervuilde boomspiegels rond de bomen in zijn wijk laten opknappen en invullen door leerlingen van het Wellantcollege. Zijn plan kreeg steun van de wijkraad en de bakken werden vorig najaar van planten voorzien. Eindelijk konden de bewoners van de wijk zien hoe fraai hun straat er uit kon zien, het zou ze vast in beweging zetten. Helaas, de buurt zag het nut van die aangeklede bakken niet in en in raptempo werd het een verpauperde bende. Onlangs zijn ze maar weer leeggehaald zodat ze weer dienst kunnen gaan doen als katten – en hondentoilet. Hij had het natuurlijk ook kunnen weten. In Westerhaghe wonen nauwelijks mensen met groene vingers, in de tuinen daar liggen meer stenen dan op de begraafplaats. Hij heeft het toch geprobeerd. Jammer.

Reageren?
uicatcher@gmail.com