Kadootje

Je hebt in het leven kadootjes en cadeautjes. Nu weet ik niet helemaal of het verschil in woorden ook zit in de situatie, maar toch. Kadootjes waar je je hoofd over schudt en cadeautjes als presentje.

Alhoewel wij ons werk zorgvuldig voorbereiden, gaat er soms wel eens wat mis. Maar het gaat er nooit om mensen ergens mee te kwetsen of voor gek te zetten. Maar wij zijn ook trots op de dingen die we doen. We willen graag goede kranten maken, leuke verhalen voorschotelen en het nieuws brengen zoals het is. Echter, ik werd ineens gebeld door een jongeman op poten. Ik zal de naam van hem en zijn club niet noemen. 'Ik wil ernstig bezwaar aantekenen tegen 'jullie' gedrag', stak hij van wal. Er kwam een fotograaf binnen die zich niet meldde, plaatjes in het wilde weg schoot en weer wegging. En daar zijn een aantal leden van onze club ernstig boos over.' Hij stopte.
'Dat is jammer, maar die fotograaf was toch met iemand van jullie club?'
'Ja, dat wel, maar hij was in onze persoonlijke repetitieruimte en die is privé. Wij houden van onze privacy.' 'Okay. Maar die persoon die erbij was in jullie clubhuis, ging toch mee om foto's te nemen?' 'Ja, maar dat doe je niet zo. Zeker niet in onze persoonlijke repetitieruimte. Kijk, als jullie op straat foto's van ons nemen, dan lopen we in het openbaar, dan is het niet anders.' Mijn mond viel open. Dit was wel heel gek. Het was gewoon afgesproken. 'Sorry, maar iemand had toch gewoon kunnen zeggen; we vinden het niet prettig als u hier foto's neemt.'(En ik bedacht ter plekke, jullie verstaan toch wél Nederlands heb ik in Typisch Katwijk gezien, maar ik zei het maar niet.) 'Okay, ik zal zorgen dat de foto niet wordt gebruikt. We respecteren uw wens.' De rateltjes in mijn hoofd tolden van verbazing. Het zal je toch gebeuren dat één van de verenigingen dit gedrag vertoont. Ze zouden het in Rijnsburg geloof ik niet eens kunnen. 'Tja, ik moet u eerlijk zeggen', ging hij verder, 'dat we de laatste jaren niet zoveel ophadden met confessionele media. We staken veel meer tijd in sociale media, maar daar komen we wel van terug.' 'U bedoelt traditionele media? Zoals print?' 'Ja, ja, natuurlijk. Maar we horen van veel leden dat uw bladen goed gelezen worden, dus we willen daar in de toekomst wel meer gebruik van maken. We timmeren behoorlijk aan de weg.' 'Oh, u gaat adverteren?' 'Nee, nee. Kijk je moet gewoon regels stellen anders gaat iedereen met je op de loop. En o ja, het materiaal sturen wij u wel toe. Dan kunt u dat gebruiken.' Dit was toch bijna te arrogant voor woorden. 'Dat is fijn, mijnheer, en u denkt dat wij daar na zoveel vriendelijke woorden nog wel graag gebruik van maken?'
'Ach, mevrouw natuurlijk, wij zijn tenslotte een topclub.'
'Ja, dat kan wel waar zijn, maar laten wij nou de kampioen hebben.'