Spelers Rbb dolblij met overwinning.| Foto: Hans Heemskerk.
Spelers Rbb dolblij met overwinning.| Foto: Hans Heemskerk. Foto: H. Heemskerk

Rijnsburg heeft geen kind aan VVSB

n 4-0 overwinning voor geel-zwart

Sterk n Vooraf werd een lastige middag verwacht, maar uiteindelijk had de derby tegen VVSB nog het meest weg van een veredelde trainingspartij waarin Rijnsburgse Boys veel te sterk was. De 4-0 was een magere afspiegeling van de verhoudingen.

Binnen een kwartier schoot Joël Tillema de 1-0 op het bord en toen de klok het halve uur aantikte, stond het al 3-0. Wederom was het Tillema die scoorde (een intikkertje op aangeven van Bart Freke), gevolgd door een rake kopbal van Parami, opnieuw na een voorzet van Freke. Daarmee was de wedstrijd in feite beslist, mede gezien het eenzijdige speelbeeld met afwisselend mooie aanvallen via de beide vleugels en door het midden.

Monsterscore

Rijnsburg bepaalde het spel, zocht negentig minuten lang de aanval, creëerde handenvol kansen en gaf achterin vrijwel niets weg. Toen de Uien acht minuten na rust uitliepen naar 4-0 (goal Jeroen Spruijt na een subtiele dieptepass van Bram Ros), leek er een monsterscore te komen. Maar die schande bleef de Noordwijkerhouters bespaard. Met dank aan de Rijnsburgse voorwaartsen die net niet scherp genoeg meer waren, maar vooral dankzij VVSB-doelman Ruben Valk, die als enige een voldoende haalde en meerdere grote kansen om zeep hielp.

Na afloop waren er louter tevreden gezichten in het Rijnsburgse kamp. De spelers en trainer Wilfred van Leeuwen (die VVSB eerder vier jaar onder zijn hoede had) verbaasden zich over het zwakke verweer van de tegenstander, maar legden toch vooral de nadruk op het goede combinatiespel, waarop hard getraind wordt. Dat begint zijn vruchten af te werpen, want per week wordt het Rijnsburgse spel beter.

Bekeren tegen TOP Oss

De contouren van de goede spelpatronen en het dominante aanvalsspel waren ook zichtbaar in het midweekse bekerduel tegen eerstedivisieclub TOP Oss, vorige week dinsdag. In de eerste helft gebeurde er nog niet zoveel, maar moest Rijnsburg wel de 0-1 toestaan uit zo ongeveer de enige kans die de profclub wist te creëren. Maar na de pauze zocht geel-zwart nadrukkelijker de aanval, ook al omdat de eerstedivisionist constant vijf man achterin hield. Een kwartier voor tijd leidde dat tot de verdiende gelijkmaker van Jeffrey Jongeneelen, die op aangeven van Joël Tillema raakkopte.

In de slotfase had bekerheld Maikey Parami de winnende treffer op zijn schoen, maar de bal bereikte het net niet. In de noodzakelijk geworden verlenging werd niet meer gescoord, waarna een zenuwslopende penaltyserie volgde. Daarin nam Rijnsburg een voorsprong dankzij goed ingeschoten strafschoppen van Goeman, Jongeneelen en Knol en een gemiste pingel van TOP Oss. Maar toen vervolgens Frank Tervoert en Masies Artien naast schoten en TOP wel raakschoot, was het gedaan met het bekeravontuur.

Valken'68 is de weg kwijt

Probleem n De één noemt het een gebrek aan inzet en beleving, de ander een mentaal probleem.

Feit was wel dat Valken'68 tegen DoCoS niet op gang leek te komen en bij de eerste beste tegenvaller naar de verkeerde middelen greep. Te veel raspaarden, te weinig werkpaarden. Natuurlijk ontbraken er twee spelers, Joey Zandbergen door een hamstringblessure en Matthijs de Mooij die zijn laatste wedstrijd schorsing uitzat. Maar dat mag geen excuus zijn voor de zwakke vertoning van Valken'68 deze middag. Gevolg is wel dat Valken'68 na twee wedstrijden met nul punten staat, geen doelpunten voor heeft gescoord en wel 3 tegendoelpunten geïncasseerd.

In de eerste twee minuten van de wedstrijd was er op een voorzet van links door Timo Schaap een grote kans voor Arjan Haasnoot, die er op wonderbaarlijke wijze niet inging. Het zou voor Valken'68 de grootste kans van de wedstrijd blijven. Naarmate de wedstrijd vorderde nam het gevaar van Valken af. Misschien was de kopbal van Robbert van Delft net na rust het laatste hoogtepuntje. Daarna was het helemaal mis. Christiaan van Empel schoof bij een tegenaanval in de 57e minuut de 1-0 voor DoCoS binnen. Een minuut later speelde Valken'68 met tien man toen Chris de Lange op de zijlijn een onnodige overtreding maakte. 12 minuten later was de wedstrijd gespeeld. De prima spelende en de hele wedstrijd teveel vrijgelaten Adam Atif kreeg de bal in de kluts mee en wist bekwaam de 2-0 binnen te schuiven. Behoudens wat onnodige gele kaarten door frustratie voor Valken'68 spelers zat er niet meer in deze middag. Aan de kant van Valken was de geleverde prestatie door de spelers met uitzondering van Jari de Vries en Rody Redel ondermaats te noemen.

Spelmoment Docos-Valken '68. | Foto: S. de Mooij.