Team Huisartsenpraktijk Valkenburg. | Foto: pr.
Team Huisartsenpraktijk Valkenburg. | Foto: pr. Foto: pr

Huisartsenpraktijk Valkenburg nu maatschap

n No-nonsense mentaliteit en zorgen voor elkaar

Continuïteit in De huisartsenpraktijk van Janwim Wattel is per 1 oktober omgezet in een maatschap. Samen met Sigrid Ferwerda en Janneke van Kruistum-Belo hebben de drie huisartsen ruim 40 jaar praktijkervaring. 'Met ons team werken we dagelijks aan kwaliteit en service naar onze patiënten', aldus het drietal. De praktijk draagt al drie jaar het NHG keurmerk en is geaccrediteerd.

Door Carin van der Spijk-Kralt

De huisartsenpraktijk aan de Hoofdstraat 62 in het Rijndorp heeft Janwim Wattel (56) overgenomen van toenmalig huisarts Van Delft. Tien jaar geleden kwam Sigrid Ferwerda (47) de praktijk versterken. Sinds augustus 2017 is Janneke van Kruistum-Belo (40) als waarnemer in de praktijk werkzaam.

Ervaring

Janwim liep al langer met het idee rond om het iets rustiger aan te gaan doen en de praktijk niet meer alleen te runnen. 'Zo is het plan ontstaan om met elkaar een maatschap te vormen', vertelt Sigrid. 'Ik kom uit Friesland en heb mijn studie geneeskunde in Leiden gevolgd. Toen ik tien jaar geleden bij de praktijk van Janwim solliciteerde vertelde hij dat het een soort plattelands praktijk betrof. Daarmee bedoelde hij dat Valkenburgers harde werkers zijn, een no nonsense mentaliteit hebben en van aanpakken weten. Door de jaren heen is de populatie wel iets veranderd, mede door de nieuwbouw van woonwijk 't Duyfrak. Dit maakt de praktijk ook zo verschillend en leuk', aldus Sigrid.

Collega Janneke noemt de sociale controle van de Valkenburgers onderling positief: 'Alleenstaande (ouderen) die bepaalde zorg nodig hebben, kunnen langer thuis blijven wonen, omdat familie en buren naar hen omkijken. Als het nodig is doet men in Valkenburg de boodschappen voor elkaar'.

De huisartsenpraktijk Valkenburg is aangesloten bij de Zorggroep Katwijk. Dit is een samenwerkingsverband van huisartsen, apothekers, diëtisten en fysiotherapeuten uit Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. 'Op velerlei gebied wordt er met elkaar samengewerkt, wat de kwaliteit en klantgerichtheid ten goede komt', zo laten de huisartsen weten. Ze voegen er aan toe dat vanuit de regio Valkenburgers het minst een beroep doen op de huisartsenpost: 'Hier komen patiënten met ernstige (en minder ernstige) klachten eerst naar de huisartsenpraktijk.. Regelmatig staat er dan ook een ambulance voor de praktijk. Men denkt vaak dat het niet zo'n vaart loopt….. Deze nuchterheid is kenmerkend voor de Valkenburgers.'

Stabiel team

Naast de drie huisartsen zijn er in de praktijk ook twee praktijkondersteuners en twee doktersassistenten werkzaam. 'We vormen een stabiel team en weten wat we aan elkaar hebben', vertelt Sigrid. Als patiënten bellen voor een afspraak informeert de assistent waar het precies om gaat en of men al eerder met deze klachten is geweest. 'We streven ernaar dat patiënten dezelfde dag op het spreekuur langs kunnen komen. Ook is er elke dinsdag een avondspreekuur van 19.00 tot 21.00 uur. Daarnaast kan men via beveiligde mail een afspraak inplannen of een vraag stellen. We merken dat steeds meer cliënten van deze emailconsulten gebruik maken', vult Janneke aan.

De continuïteit in Huisartsenpraktijk Valkenburg is hiermee gewaarborgd.

De huisartsen voorspellen dat zij er in de toekomst steeds meer taken bijkrijgen. Op het gebied van de eerstelijnszorg stoot de overheid steeds meer taken af richting gemeenten. Janneke hierover: 'Dit is best zorgelijk want nu zijn er al enorme wachttijden in de psychiatrie. Thuiszorgorganisaties zijn overbelast en de veranderingen bij het Sociaal domein, waaronder jeugdzorg valt, zijn ook enorm. Dit is zeker een uitdaging voor de toekomst om deze zorgtaken in goede banen te lijden. In Valkenburg hebben we het geluk dat familie, de kerk maar ook de voetbalvereniging een groot sociaal verantwoordelijkheid kent. Het omzien naar elkaar is dan ook groot'.

Meer informatie over Huisartsenpraktijk Valkenburg zie ook www.valkenburg.mijnhuisartsenpraktijk.net . Of loop gewoon de praktijk aan de Hoofdstraat 62 even binnen.