Woningbouw vliegkamp nog in de wachtkamer

plannen n Zolang er geen akkoord is tussen gemeente Katwijk en het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) over de testlocatie voor drones, kan de gemeente geen bestemmingsplan maken voor een deel van het voormalige vliegkamp Valkenburg.

En zolang er geen bestemmingsplan is, kunnen er geen woningen worden gebouwd op dat vliegveld.

Wethouder Gerard Mostert hoopt in het najaar tot overeenstemming te komen met het Rijksvastgoedbedrijf, de eigenaar van het vliegveld. Dat schrijft de wethouder in een brief aan de Katwijkse gemeenteraad. In die brief gaat hij in op de voortgang van het Project Locatie Valkenburg (PLV), zoals het vliegkamp in de ambtelijke stukken wordt genoemd.

Mostert zegt dat hij eind augustus 'een constructief gesprek heeft gevoerd met de staatssecretaris (Knops, red.) van Binnenlandse Zaken'. De wethouder heeft er bij de staatssecretaris op aangedrongen om vaart te houden in het omvangrijke woningbouwproject, waarover al meer dan tien jaar wordt gediscussieerd.

Het laatste rapport – de Integrale Ruimtelijke Verkenning gebied tussen Wassenaar en Katwijk (IRV) – is van maart van dit jaar. Die IRV heeft tot doel het in 2014 vastgestelde Masterplan PLV te optimaliseren. Na dat masterplan deed zich namelijk de gelegenheid voor om op het voormalig vliegkamp drone-gerelateerde bedrijvigheid te vestigen. De gemeente zag die nieuwe ontwikkeling - Unmanned Valley (UMV) - als een unieke kans voor hoogopgeleide bedrijvigheid in Katwijk.

Op aandringen van de gemeenteraad is het Katwijkse college van burgemeester en wethouders in overleg gegaan met het college van Wassenaar, de provincie en RVB over de consequenties en financiële haalbaarheid van de IRV. 'Dit proces kost meer tijd dan verwacht', meldt Mostert aan de gemeenteraad. 'In de stuurgroep bleek het nog niet mogelijk om tot besluitvorming te komen over individuele optimalisaties, voordat er overeenstemming is over de inpassing van Unmanned Valley (UMV).'

Prioriteit

Eind augustus heeft de wethouder opnieuw overleg gehad met het RVB, de provincie en Wassenaar, waarin een aantal uitgangspunten zijn afgesproken. De belangrijkste prioriteit is de inzet voor een duurzame toekomstbestendige woonlocatie op het voormalig vliegkamp en in een integrale gebiedsontwikkeling met een goede ontsluiting en ruimte voor inpassing in het landschap. Alle partijen vinden ook dat er verschillende scenario's moeten komen voor inpassing van UMV in relatie tot ontwikkeling van de woonlocatie.

Mostert meldt, dat hij verwacht 'in oktober tot overeenstemming te komen over (de ontwikkeling van) UMV'.


Door Spinoza gegrepen

bijzonder n Dit is de titel van de rede, die dr. Henri Krop onlangs uitsprak bij de aanvaarding van de bijzondere leerstoel Spinozastudies aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Dit was tijdens een symposium over 'De kring van Spinoza'. Vijf vrijwilligers van museum 'Spinozahuis' in Rijnsburg waren er de hele dag bij om nog beter toegerust te zijn om bezoekers te verwelkomen in het huis, waar Benedictus Spinoza van 1661 tot 1663 in Rijnsburg woonde. De vrijwilligers, ieder op hun eigen manier gegrepen door Spinoza, laten u graag het 17e eeuwse huis zien, de verzameling boeken waaruit Spinoza gelezen zou kunnen hebben, vroege drukken van het werk van Spinoza en nog veel meer. Het Spinozahuis (Spinozalaan 29) is op elke middag geopend van 13 tot 17 uur, met uitzondering van de maandag. Toegang met een Museumjaarkaart is gratis en anders betaalt u € 3,50.