Michelle is blij met de deal van 147.000 euro. | Foto: Roy Beusker Fotografie.
Michelle is blij met de deal van 147.000 euro. | Foto: Roy Beusker Fotografie. Foto: Roy Beusker

Valkenburgse wint Miljoenenjacht

Tv-show n Voor de jonge moeder Michelle (27) uit Valkenburg kon het afgelopen weekend niet meer stuk. Na een uur wikken, wegen en overleg werd zij de gelukkige winnares van 147.000 euro in de spelshow 'Postcode Loterij Miljoenenjacht' van RTL-4.

Nadat Michelle 499 kandidaten wist weg te spelen, sleepte zij dit geldbedrag in de wacht tijdens het zenuwslopende 'Gouden Koffer Spel'. Michelle was samen met 49 wijkgenoten uit postcodegebied 2235 uitgenodigd in de studio.
Michelle is moeder van drie jonge kinderen. "De jongste is twee maanden", zegt ze. Toch staat ze vol energie aan de desk bij Linda de Mol om het finalespel te spelen.

Geboortedata

Tijdens het spel heeft Michelle hulp gekregen van haar zus Monica, die net zoals zij werkzaam is in de zorg. Volgens haar zus weet Michelle heel goed hoe ze het spel wil spelen en heeft ze eigenlijk geen hulp nodig. Michelle houdt er een mooie spelstrategie op na. Ze speelt stuk voor stuk de koffernummers die overeenkomen met geboortedata van familie en vrienden uit het spel.

Na een bod van 109.000 euro vindt zus Monica dat ze moet stoppen. 'Ik zou heel erg blij zijn met dit mooie bedrag", zegt ze. Vak Valkenburg roept volmondig: "doorspelen!" Michelle houdt het hoofd koel en durft nog wel een keertje door te spelen. Als ze in de volgende ronde 2 miljoen euro wegspeelt, vindt ze het mooi geweest en sluit ze een deal met de bank voor 147.000 euro.
Michelle straalt: "Ik ben heel erg blij met dit bedrag. We kunnen het zo goed gebruiken. We willen namelijk heel graag groter gaan wonen. Nu we drie kinderen hebben kunnen we wel een grotere kamer en tuin gebruiken."

Michelle was niet de enige geluksvogel uit Valkenburg die in de prijzen viel. Ook plaatsgenoot Willem (54) ging naar huis met 50.000 euro. Willem mocht in de spelshow het 'Mini Kofferspel' spelen en koos één van de 26 koffertjes. Willem speelde met koffer 16 en dat bleek een goede keuze: hij ging naar huis met 50.000 euro. Alle andere buurtgenoten en deelnemers in de studio gingen met een Sony Soundbar naar huis.


Aandacht voor werkende armen

Ingezonden n Samen met het CDA nam de PvdA het initiatief om afgelopen donderdag in de raadscommissie te spreken over het armoedebeleid voor kinderen.

Daarbij heeft de PvdA om extra aandacht gevraagd voor gezinnen die net teveel verdienen om in aanmerking te komen voor regelingen maar wel moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Burgerlid Tom Reedijk: "Deze groep is groot en wordt soms ook wel de 'werkende armen' genoemd; ze hebben vaak een baan en verdienen daardoor net teveel om in aanmerking te komen voor ondersteuning. Ze hebben het echter aan het einde van de maand net zo krap als iemand met een bijstandsuitkering".

Vanaf 2018 krijgt de gemeente Katwijk elk jaar € 217.544 extra om kinderen in armoede te helpen. Ter vergelijking: in heel 2017 gaf de gemeente € 304.278 uit om armoede onder kinderen tegen te gaan. Dat was 'maar' € 52.000 meer dan in 2016. Reedijk: "Ook in eerdere jaren ontving de gemeente extra geld. Het lukte lang niet om dit geld ook daadwerkelijk bij deze kinderen te krijgen. Wij hebben altijd aandacht gevraagd om het ook echt bij hen terecht te laten komen. Zo ook donderdag."

Een belangrijke verandering in 2018 is dat Stichting Leergeld het benaderpunt is voor gezinnen. Reedijk: "Zij helpen gezinnen met de aanvraag van alle verschillende regelingen die er zijn".

Tijdens de sessie werd duidelijk dat Leergeld de mogelijkheid heeft om ook in situaties van 'werkende armen' uitzonderingen te maken. Zo kunnen deze gezinnen toch gebruik maken van een regeling zoals bijvoorbeeld een iPad voor op school.

Maatschappelijke agenda

Tijdens de sessie kwam ook naar voren dat er sinds de start van Leergeld € 100.000 extra is uitgegeven. Reedijk: "Dat is op zich goed nieuws want dat betekent dat we meer mensen weten te vinden. Maar we zijn er nog niet, er blijft nog geld over. Maar we zullen ook moeten kijken hoe we het totale minimabeleid anders kunnen uitvoeren. Kinderen ondersteunen is goed, maar als ouders in blijvende armoede leven lost dat niets op". Reedijk vervolgt: "Dat wordt wat ons betreft ook onderwerp van gesprek bij de discussies over de Maatschappelijke Agenda en de veranderingen in het Sociaal Domein. Wij blijven hierop letten".