Leerlingen met elkaar in gesprek over gevolgen sexting.|Foto: pr.
Leerlingen met elkaar in gesprek over gevolgen sexting.|Foto: pr. Foto: pr

Veilige vmbo-school let goed op

Sexting n Leerlingen van het Wellantcollege Rijnsburg zijn maandag en dinsdag jl. gestart met een campagne tegen Sexting, het versturen van seksueel getinte foto's via social media.

De inmiddels bekende politieagent uit Katwijk, Herman Oude Veldhuis, en veel van zijn collega's gaven een tweedaagse voorlichting over de gevaren van Sexting en de blijvende tekenen hiervan op het internet. Vooraf aan de presentatie was er een klaslokaal omgetoverd tot 'crimescene'. Leerlingen zagen een filmfragment over een zaak van een andere middelbare school in Katwijk.

De leerlingen uit Rijnsburg maakten de afgelopen dagen deel uit van een echt rechercheteam. De basis, kader en g(t)l-klassen zochten naar sporen en aanwijzingen, om uiteindelijk tot een conclusie te kunnen komen en een dader aan te wijzen. Wie heeft toch de foto gedeeld waar de leerling van de school uit Katwijk zonder kleren op stond? En wat hebben de overige leerlingen van die school hiermee te maken? De lessen werden in carrousel aangeboden. Bureau Halt gaf een theorieles waarbij Grooming (kinderlokken via internet), Sexting en de blijvende onuitwisbare gevolgen hiervan werden besproken. Hoe de jaarlijkse samenwerking met politie en Bureau Halt tot stand is gekomen komt volgens de school doordat thema's zoals deze in het kader van preventie al jaren vast op de agenda staan. 'Wij zijn een veilige vmbo-school. Sexting is een maatschappelijk probleem waar alle scholen mee te maken hebben. Wij kiezen er voor om met leerlingen hierover in gesprek te gaan. Preventief handelen zien wij als onze taak', zegt Nico van Brenk, locatieleider in Rijnsburg.