Gemeente krijgt ruime voldoende veiligheid

score n Inwoners van Katwijker voelen zich over het algemeen veilig in hun gemeente. Met een 7,6 scoort de gemeente Katwijk iets hoger twee jaar geleden (7,4) en hoger dan het landelijk gemiddelde (7,3) als het op het veiligheidsgevoel aankomt.

Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2017, een onderzoek naar onder meer veiligheid en leefbaarheid dat iedere twee jaar wordt gehouden.

Het onderzoek 'Hoe veilig is Katwijk' voor de Veiligheidsmonitor is uitgevoerd door I&O Research in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, gemeenten en politie.

Van de 1.387 verstuurde vragenlijsten in Katwijk zijn er 531 ingevuld, een respons van 38,3 procent. Die respons verschilt nauwelijks van de onderzoeken in 2015 en 2013.

Uit het vorig jaar gehouden onderzoek komt ook een dikke voldoende voor de leefbaarheid in Katwijk naar voren: een 7,6. Net iets hoger dan bij het onderzoek in 2015 (7,5).

Wat de fysieke voorzieningen betreft, zit het goed met de buitenverlichting. 'Het minst tevreden is men over de voorzieningen voor jongeren (30 procent)', staat in het rapport.

Op het gebied van sociale cohesie is het rapportcijfer eveneens iets hoger ten opzichte van 2015: van 6,4 naar 6,6. Ook weer hoger dan het landelijk gemiddelde (6,2) en de Veiligheidsregio (6,3).

In het rapport staat als verklaring, dat 'landelijk meer mensen aangeven dat mensen in de buurt elkaar nauwelijks kennen' en daardoor weinig saamhorigheidsgevoel beleven.

In Katwijk Noord steeg het percentage, dat de buurt gezellig en saamhorig vindt met 39 procent in 2015 naar 51 procent in 2017. 'Bewoners van Katwijk aan den Rijn zijn minder vaak dan gemiddeld (74 procent) tevreden over de bevolkingssamenstelling in de buurt (68 procent).'

Parkeren en hondenpoep

Ondanks die mooie cijfers kan er altijd nog iets verbeterd worden. Gevraagd naar welke buurtproblemen het eerst aangepakt moeten worden, worden drie zaken benoemd: parkeerproblemen, hondenpoep en te hard rijden. Bij de dorpskernen in Katwijk staan de parkeerproblemen op nummer één, in Rijnsburg is dat hondenpoep en in Valkenburg te hard rijden.

Opvallend is de stijging van verkeersoverlast in Katwijk aan den Rijn: van 25 procent in 2015 naar 36 procent in 2017.


Inschrijven voor Wensenfonds

Jaarlijks n stelt de Rabobank een deel van haar nettowinst beschikbaar voor het Wensenfonds.

Het fonds richt zich op initiatieven die een duurzame verbetering voor de samenleving realiseren in de regio Leiden-Katwijk. Ook in 2018 organiseert de bank het Rabobank Wensenfonds. De inschrijving is geopend.
Met het Wensenfonds wil de bank een bijdrage leveren aan het versterken van lokale omgeving via verenigingen en stichtingen in de gemeente Katwijk. Zij zijn belangrijk in de samenleving, zo is de overtuiging van de bank. Het verenigingsleven zorgt voor verbinding, ontmoeting, samenwerking en betrokkenheid in de gemeente.
Verenigingen en stichtingen die een wens willen indienen kunnen terecht op www.dichterbijleidenkatwijk.nl. Na 14 oktober beoordeelt een commissie, bestaande uit ledenraadsleden, ambassadeurs en medewerkers van de bank, de wensen en bepaalt of deze in aanmerking komen voor de erop volgende stemronde. Vervolgens brengen klanten en leden hun stemmen uit op de genomineerden. Hoe meer stemmen een wens krijgt, des te hoger het bedrag dat de vereniging of stichting ontvangt.

Vorig jaar werd er bijna € 80.000 uitgereikt aan lokale verenigingen en stichtingen. Ook dit keer worden de donaties tijdens een feestelijke avond in januari bekend gemaakt.