Poetsdoek Taart noemen ze in Griekenland Patsavouropita. | Foto: pr.
Poetsdoek Taart noemen ze in Griekenland Patsavouropita. | Foto: pr. Foto: pr

PATSAVOUROPITA

Ine Paauw-van der Plas was een van de deelnemers van Heel Holland Bakt 2017. In deze rubriek deelt ze een van haar recepten.

Ook wij zijn weer terug van onze heerlijke vakantie in Griekenland, waar ik het natuurlijk niet kon laten om op zoek te gaan naar een plaatselijke delicatesse! De Patsavouropita ben ik in alle banketbakkerijen tegen gekomen dus ging ik op zoek naar het recept.

Een lieve oude Griekse dame verklapte mij haar familie recept. Ook vertelde ze dat deze taart zowel hartig als zoetig gemaakt wordt. De vertaling van de naam van deze taart is Poetsdoek Taart. Grappig hé? De zoete variant heb ik voor jullie opgeschreven, het recept voor de hartige variant kunnen jullie terug vinden op mijn website www.inepaauw.nl/recepten

Ingrediënten

240gr suiker, 240gr zonnebloemolie, 240gr griekseyoghurt, 5 eieren, 1 thl vanille extract, ½ thl kaneel, ½ thl kruidnagel gemalen, 1 ½ thl bakpoeder, 3 el honing, 100gr amandel schaafsel, 1 sinaasappel rasp & sap, 250gr suiker, ¼ thl anijs gemalen, 2 el sesamzaadjes, 1 pakje filodeeg (16 plakjes), 50gr zonnebloemolie.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een rechthoekige bakvorm in met zonnebloemolie en bestrooi dit met 1 el sesamzaadjes.

Leg de filodeeg plakjes uit op je werkbank en smeer ze licht in met de (50gr) olie. Strooi de amandelschaafsel hier over. Leg 2 vellen filodeeg over de bodem van de bakvorm. Maak van de andere vellen een losse prop, zoals een poetsdoek!

Leg de propjes naast elkaar in de bakvorm. Klop van 240gr suiker, 240gr olie, 240gr yoghurt, 5 eieren, vanille, kaneel, kruidnagel, rasp van 1 sinaasappel, bakpoeder en honing een beslag met een garde. Giet dit mengsel over de filodeeg, bestrooi dit met 1 el sesamzaadjes. Bak het geheel 20 á 25 minuten in de oven tot goudbruin.

Ondertussen maak je een siroop van 250gr suiker, sap van 1 sinaasappel en ¼ thl anijs. Breng deze ingrediënten aan de kook en laat 2 minuten pruttelen tot de suiker is opgelost.

Prik met een vork het baksel in en giet de siroop erover. Dek het gebak af met aluminium folie en laat het geheel afkoelen. Snij de Patsavouropita in vierkanten blokjes en server deze met een ijskoffie! Trone nostima!

Ine bakt taart op bestelling en verzorgt een HighTea of een Diner. Voor meer informatie zie: www.inepaauw.nl.

Facebook: INE Baking and Dining Together

Instagram: inepaauw

Afbeelding